Je kunt aangesneden kaas uiterlijk 3 weken bewaren. Opnieuw raden wij het af om halfharde kazen in te vriezen, omdat de smaak een stuk minder wordt. Wil je hem toch langer bewaren? In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden.
Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Aparte sneetjes kaas
“Sneetjes harde kaas, zoals Gouda, bewaar je best in een plastic doos met deksel. Zo blijft de kaas vijf dagen tot maximum een week goed. Nog beter: een blok kaas waar je met een kaasschaaf plakjes van afsnijdt. Zo heb je altijd verse kaas omdat er geen contact is met zuurstof.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken. Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen wel een tot twee maanden in de koelkast worden bewaard .
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Als er schimmel op kaas groeit, moet ik het dan weggooien? Antwoord van Katherine Zeratsky, RD, LD Zachte kazen, zoals cottage cheese, roomkaas en ricotta, met schimmel moeten worden weggegooid . Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of in plakjes gesneden zijn.
Open de pot en ruik eraan; Als je een ranzige of zure, ammoniakachtige geur ruikt , legt Chef Reader uit dat het tijd is om de rest weg te gooien. Hoewel je ook je dip kunt proeven, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, dus we raden je aan om gewoon je neus te volgen.
Blauwaderkaas zoals Roquefort, blauw, Gorgonzola en Stilton worden gecreëerd door de introductie van Penicillium roqueforti of Penicillium roqueforti sporen. Kazen zoals Brie en Camembert hebben witte oppervlakte schimmels. Andere kazen hebben zowel een interne als een oppervlakte schimmel.
Bewaar alle soorten kaas in de groentelade van de koelkast, waar de temperatuur koud en stabiel is . Gebruik een nieuw stuk plasticfolie of vetvrij papier om kaas na elk gebruik opnieuw in te pakken. Hoe lang u kaas kunt bewaren, verschilt per soort; over het algemeen geldt: hoe harder de kaas, hoe langer deze houdbaar is.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Wanneer u voorgesneden kazen gebruikt, zorg er dan voor dat u uw voorbereiding niet langer dan één dag van tevoren plant . Bewaar uw voorgesneden kazen op de planken van uw Cheese Grotto en bewaar ze tot 12 uur in de koelkast. Haal ze er dan uit en laat alles een paar uur voordat u ze wilt serveren op kamertemperatuur komen.
Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast of koele ruimte. Neem niet meer uit dan nodig. De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Uitzonderingen zijn roomkaas en kwark, deze kunnen direct uit de koelkast gegeten of verwerkt worden.
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Voor voorverpakte plakjes kaas, stop je de verpakking in een diepvrieszak en leg je deze in de vriezer . Voor deli-gesneden kaas, leg je een stuk bakpapier tussen elke plak kaas. Wikkel de kaas vervolgens in diepvriespapier, plak het dicht en doe de hele verpakking in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.