Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Probiotica in blauwe kaas
Deze probiotica zijn voornamelijk afkomstig van de schimmels Penicillium roqueforti, Penicillium glaucum en Penicillium camemberti die worden gebruikt bij de productie van blauwe kaas. De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Maar waarom worden er eigenlijk schimmels toegevoegd aan kaas? Het antwoord daarop is verrassend. Mensen hebben ontdekt dat bepaalde schimmels producten smaakvoller kunnen maken en daarnaast langer houdbaar. Een gek contrast, want schimmel wordt vaak geassocieerd met bedorven.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Schimmelkazen als roquefort, gorgonzola en camembert zijn met speciale schimmels gemaakt die de kazen hun unieke smaak en textuur geven én die dus gewoon eetbaar zijn. Wat deze schimmels 'goed' maakt, is dat ze geen gifstoffen afgeven waar je ziek van kunt worden.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Blauwe kaas wordt gemaakt met Penicillium, een soort schimmel die verantwoordelijk is voor de unieke smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmel produceert Penicillium geen gifstoffen en is het veilig om te consumeren .
Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze. Met name zachte schimmelkazen zijn ontzettend vet: ze bevatten ongeveer net zo veel verzadigd vet als een 48+ Goudse kaas.
Zachte kazen
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.
In feite voegt de schimmel veel extra smaak en textuur toe. Dit komt doordat de schimmels in sommige kazen groeien in de holtes of op het oppervlak van de kaas . Zo zorgen ze voor kleur en produceren ze enzymen. Deze enzymen breken de eiwitten en vetten in de pasta af.
Bij het maken van schimmelkaas, zoals Brie en Camembert, voegt men een goede schimmel toe. Deze zorgt ervoor dat de kaas een bijzondere smaak krijgt. Veel mensen vinden dit lekker. Komt er schimmel op voedsel dat te lang wordt bewaard, dan weet je niet zeker of de schimmel goed of slecht is.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Verklaringen voor een beschermd effect
Kaas is bijvoorbeeld een goede bron van vitamines en mineralen die mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten. Calcium uit voeding is bijvoorbeeld geassocieerd met een verlaagd risico op beroerte en sterfte aan hart- en vaatziekten.