Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak.
Kip kerrie kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard en tot 3 maanden in de vriezer.
Groei van bacteriën
Lang niet zo snel als op het aanrecht, maar toch. Daarom geldt als richtlijn etensresten maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast. Daarna is de kans groot dat er inmiddels teveel bacteriën in het eten zitten. Het is bedorven.
De saus ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Plantaardig voedsel, zoals stoofpotjes en curry's, blijft het langst goed. Je kan het tot een halfjaar invriezen. Ovenschotels met kip, rund en lam kun je 2 tot 6 maanden invriezen. Ovenschotels met varkensvlees houden slechts een maand.
Atjar tjampoer wordt traditioneel koud geserveerd, maar je kunt het ook warm eten. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een warme schotel vlak voor het serveren.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Stel dat je een maaltijd hebt bereid met veel ingrediënten, zoals kipcurry. In dat geval kun je het bewaren zolang het kortst houdbare ingrediënt in de koelkast veilig is . In het geval van gekookte kip is dit twee dagen. Als je daarentegen een groentecurry hebt bereid, is deze tot zeven dagen veilig.
Kipcurry kan binnen twee tot vier dagen gegeten worden als het in de koelkast bewaard wordt, en maximaal twee maanden als het in de vriezer bewaard wordt .
Geur: Een zure of onaangename geur is een duidelijk teken dat uw curry bedorven is. Uiterlijk: Elke zichtbare schimmel of verkleuring duidt op bederf. Textuur: Als de curry een slijmerige of ongewoon dikke textuur heeft, kunt u deze het beste weggooien.
Voeg de yoghurt of room toe en serveer warm. De curry kan tot een dag van tevoren worden gemaakt zonder de yoghurt toe te voegen . Verwarm voorzichtig voor het serveren en roer de yoghurt erdoor. De curry kan ook goed worden ingevroren zonder de yoghurt.
Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar.
Curry's. Om de curry uit de koelkast op te warmen, giet u de inhoud in een bakje en verwarmt u deze op het fornuis of in de magnetron gedurende 4-5 minuten , regelmatig roerend tot de curry helemaal heet is.
Mits je je restjes veilig hebt laten afkoelen en in de koelkast hebt bewaard, is het helemaal prima om je restjes koud en direct uit de koelkast te eten ... Als je je restjes echter warm wilt eten, is het belangrijk dat je ze opwarmt tot ze helemaal gloeiend heet zijn.
Het eten van curry die urenlang na het koken bewaard is gebleven, kan voedselvergiftiging veroorzaken door de bacterie Welch bacillus . Naast curry kan ook voedsel dat in een grote pan is gekookt, zoals stoofschotels en nikujaga (gestoofd vlees en aardappelen), in veel gevallen voedselvergiftiging veroorzaken.
Je kan de curry opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 5-8 minuten. Of bedek het vlees met magnetronfolie en verwarm ca. 3-4 minuten op 600 Watt in de magnetron. Je kan de curry ook opwarmen in een pannetje op middelhoog vuur.
Over het algemeen zijn stoofschotels zoals curry's goed in te vriezen, omdat er voldoende vocht is om het vlees en de groenten te bedekken. Hierdoor is er minder kans op vriesbrand (het eten droogt uit aan de randen).
Ja, curry's kunnen prima worden ingevroren .
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Gekookte vleescurry's
Gekookte vlees-, gevogelte- en viscurry's kunnen 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is echter belangrijk om de vleesgerechten goed te verwarmen en te koelen voordat u ze in de koelkast zet en zorg ervoor dat u ze in luchtdichte containers bewaart.
Er borrelen vreemde eiwitten naar de oppervlakte die uit het vlees, de botten en de eiwitrijke groenten zijn gelekt en door de hitte zijn gestold .