Onder echte voeding verstaan we volledig natuurlijk voedsel, zoals fruit, groenten, peulvruchten, vlees, vis en ei. Dingen als kant-en-klare producten en voorgekookte voedingsmiddelen vallen er dus niet onder. Wat wél kan is dat de voeding op een gezonde manier is bewerkt, bijvoorbeeld gepeld, gesneden of bevroren.
Echte voedingsmiddelen zijn dierlijke producten zoals rundvlees, varkensvlees, gevogelte, zeevruchten, eieren en zuivel, en plantaardige voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden . Echte voedingsmiddelen vullen als je ze in combinatie met elkaar eet, omdat ze eiwitten, vezels en water bevatten.
Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten. Deze authentieke gerechten zijn niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een venster naar de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, 2 stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Voedingsmiddelen die je gelukkig maken: een lijst
Cacao, bananen, noten (walnoten, pistachenoten, pinda's), kiwi,boerenkool, babyspinazie, tomaten, eidooiers, tonijn, kaas, melk, sojabonen,dadels, vijgen, pompoenpitten, sesamzaad, haver, gierst, spelt. Vetgedrukte voedingsmiddelen zijn in het recept gebruikt.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Stamppot (Nederlands Nationaal Gerecht)
Volledige of echte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die in hun meest natuurlijke staat voorkomen . Ze zijn rijk aan voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en antioxidanten). Volledige voedingsmiddelen hebben een zeer kleine, indien aanwezig, ingrediëntenlijst, zoals een appel. Het eten van een dieet dat rijk is aan volledige voedingsmiddelen zal helpen om de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Ja, zoals hierboven vermeld, is Real Bread een bewerkt voedsel . In plaats van dat het op planten groeit, over land zwerft of rondzwemt, voordat het wordt geoogst of gevangen, en vervolgens min of meer wordt gegeten zoals het wordt gevonden, wordt Real Bread gemaakt van onbewerkte en minimaal bewerkte ingrediënten.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
Maar Nederland heeft vanaf nu stamppot boerenkool. Dat winterse maaltje is namelijk gekozen tot nationaal gerecht. De verkiezing werd gehouden door het blad Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals erwtensoep, hutspot en kapsalon.
Stamppot . Stamppot is een typisch Nederlands gerecht dat de eenvoud en stevigheid van de Nederlandse culinaire tradities belichaamt. Het bestaat uit aardappelpuree gemengd met een of meer groenten, zoals boerenkool, zuurkool of andijvie, vaak geserveerd met een portie rookworst of gehaktballen.
“Eigenlijk weten we heel goed wat je moet eten om langer te leven. Geen rood en bewerkt vlees, een beetje (of geen) wit vlees, veel groenten en peulvruchten, 25 gram noten per dag”, somt Maier op. Seidell verwijst naar de Schijf van Vijf, de eetadviezen van het Voedingscentrum.
Eiwitten. Voor het opbouwen van conditie en hiermee spiermassa, is het verstandig extra eiwitten uit de voeding binnen te krijgen. Eiwitten zitten o.a. in melk- en melkproducten, kaas, vlees(waren), ei, kip, vis, peulvruchten en noten. Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen voor de spieren.