Start met kokend water Witte groenten zoals aardappelen en asperges zet je op het vuur als het water nog koud is. Dat is nefast voor groene groenten. Breng eerst een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de groenten kort zonder deksel. Boontjes hebben maar 5 minuten nodig.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Het is ook ideaal om sperziebonen eerst te blancheren en ze daarna te (roer)bakken. Door sperziebonen te blancheren, blijven ze mooi groen, knapperig en vol van smaak. Op deze pagina leer je hoe je sperziebonen blancheert én delen we lekkere recepten die je daarna kunt maken.
Met hele sperziebonen zijn de volgende hypotheses getoetst: • Bruinverkleuring is een gevolg van bewaring bij een te lage temperatuur • Bruinverkleuring is een gevolg van vocht op de bonen • Bruinverkleuring is een gevolg van microbiële aantasting.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
" Bewaar ongewassen verse bonenpeulen in een plastic zak in de groentelade van de koelkast . Hele bonen die op deze manier worden bewaard, blijven ongeveer zeven dagen goed", zegt ze. Als u van plan bent ze te gebruiken in een volgende maaltijd, was ze dan onder stromend water. Verwijder beide uiteinden van de bonen door ze af te breken of door ze met een mes te snijden.
TL;DR: Je moet je sperziebonen niet wassen voordat je ze helemaal intact in de koelkast legt ! Als je je afvraagt of je je bonen voorgesneden moet kopen, of wanneer je ze zelf moet bijsnijden, dan hebben onze redacteuren hier eerder over geschreven en hebben ze sterke gevoelens over beide zaken.
De bonen worden bruin door iets dat de Maillard-reactie heet . Dit is een chique wetenschappelijke term die in feite betekent: hitte zorgt ervoor dat de suikers en aminozuren in de bonen reageren en nieuwe smaken en aroma's creëren.
Kun je twijfelachtige sperziebonen eten? Gooi altijd bonen weg die vies ruiken of die erg nat en slijmerig zijn. Als je bonen een paar bruine vlekken hebben, zijn ze prima om te eten .
Ze doen dat omdat ze stoffen bevatten die proanthocyanidinen worden genoemd. Deze moleculen dragen niet bij aan de gebruikelijke bruinkleuring van fruit, maar vallen tijdens het koken uiteen in anthocyanen. Dit zijn de pigmenten die de meeste soorten fruit en groenten rood kleuren.
Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade. Wilt u een extra verzekering? Als u groenten bereidt die geblancheerd of gekookt zijn in kokend water, dompel ze dan onder in ijswater om het koken en de schadelijke effecten van hitte snel te stoppen.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze niet kouder dan 5 graden.
Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten. Terwijl de bonen koken, vul je een grote kom met koud water en ijs. Zodra de bonen klaar zijn met koken, doe je ze meteen in het ijsbad om het kookproces te stoppen en hun felgroene kleur te behouden.
En het proces van het snel verbranden van de groenten in kokend water en ze vervolgens te laten schrikken in ijswater om het kookproces te stoppen, is een must voor het invriezen. De bonen zullen net zo smaakvol smaken als toen ze vers waren en een heldergroene kleur behouden met de perfecte textuur.
De sleutel om de levendige groene kleur van de bonen te behouden, ongeacht hoe je ze bereidt, is om hun kooktijd relatief kort te houden . Ze hebben niet meer dan zeven minuten nodig om knapperig-mals perfect te zijn.
Vlak voor en tijdens de oogst kan de boon geen regen verdragen. Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk.
Er zijn veel mogelijke redenen voor de strepen. Joellen Dimond, directeur Landschap van de Universiteit van Memphis, zegt dat het kan komen doordat het laat in het seizoen is . Het kan ook van nature voorkomen op dit type sperziebonen. Hoe dan ook, ze zijn veilig om te eten.
De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen. Sperziebonen kun je beter niet rauw eten.
Een van de problemen waar u mee te maken krijgt, is dat u geen bonen mag eten die roest vertonen . Als de roest voldoende is gevorderd, kunnen andere schadelijke organismen de bonen zijn binnengedrongen. Het probleem is dat bonen geïnfecteerd kunnen zijn door de roest, maar nog geen zichtbare tekenen van de infectie vertonen.
Enzymatische bruining is een oxidatiereactie die plaatsvindt in sommige voedingsmiddelen, voornamelijk fruit en groenten, waardoor het voedsel bruin wordt . Oxidatiereacties vinden plaats in voedsel en niet-voedselproducten. Enzymatische bruining is een reactie die de werking van enzymen en oxidatie vereist om te kunnen plaatsvinden.
Stikstofgebrek Komt voor na een koude periode bij vroege bonen. Steile groei met klein, vaalgroen tot geel blad. Komt vooral voor op zeer lichte zandgrond, koude grond en zware klei.
Giet af en spoel 1 tot 2 minuten onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken. Koel de sperziebonen tussen lagen keukenpapier in een luchtdichte container of hersluitbare voedselzak tot 1 dag . Smelt voor het serveren 2 eetlepels boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan.
Groene bonen kunnen worden gebroken en klaargemaakt voor inmaken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat ze bruin worden tussen het inmaken door. Er is ook geen haast om ze in de potten te doen. U kunt de bonen de avond ervoor klaarmaken en ze de volgende dag inmaken.
Groene bonen en sperziebonen zijn hetzelfde, maar de term "sliert" is grotendeels verouderd . Groene bonen hadden vroeger karakteristieke vezelachtige "slierten" die over de lengte van de peul liepen en die boon voor boon verwijderd moesten worden, net als peultjes.