Snijd aan beide kanten van de pit een zijkant van de mango af. Maak daarna met een mes een ruitpatroon in het vruchtvlees, net tot aan de schil. Nu kan je de helften makkelijk binnenstebuiten keren en zo alle blokjes vruchtvlees eraf snijden. Daarna kun je nog overtollig vruchtvlees rondom de pit verwijderen.
In plaats van de pit weg te hakken, maak je gewoon een snee rond het midden van de mango. Draai en trek uit elkaar, zodat de helft van de pit zichtbaar wordt. Gebruik een lepel om de vrucht uit de pitloze kant te scheppen en schep vervolgens de vrucht rond de pit aan de andere kant eruit. Of, als je durft, gebruik je tanden om de pit eruit te trekken.
Het is net zo makkelijk als het snijden van een avocado. De vorm van de mango is gelijk aan de vorm van de pit, legt zij uit. “De vrucht heeft een platte pit. Zet hem rechtop en snij met een flink mes naar beneden, rakelings links en rechts langs de pit”, legt Van Boven uit.
Met behulp van veenmos kun je de ideale pH-waarde tussen 5 en 7 creëeren. Zorg voor een warme bodem (constant boven de 18°C) en schaduwachtige standplaats, en bedek de pot met vershoudfolie om vocht en warmte te bewaren. De mangopit zal na 3 weken ontkiemen en als kiemplantje boven aarde verschijnen.
Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Een mango heeft één lange, platte pit in het midden van de vrucht . Als je eenmaal weet hoe je om de pit heen moet werken, is de rest makkelijk. Gebruik altijd een schoon mes en snijplank om een mango te snijden.
Plaats de pit boven een met water gevuld vaasje of potje, zodat alleen de onderkant van de pit onder water staat. De dikkere kant van de pit is de onderkant. Plaats het vaasje op een zonnige plek, bijvoorbeeld op je vensterbank. Kijk elke dag of de onderkant nog onder water staat en ververs elke twee dagen het water.
De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
Week het 24 uur in water en wikkel het zaad vervolgens in een vochtige papieren handdoek en bewaar het in een afgesloten zak . Bewaar de zak op een warme, lichte plek om de buitenste laag zachter te maken en de kieming te bevorderen. Verwijder het niet totdat er groene groei verschijnt [bron: Better Homes & Gardens].
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Mango's, heerlijk in smoothies, heerlijk in salsa, kunnen een slijmerige, gladde uitdaging zijn om te snijden. De beste manier om dit aan te pakken is om te beginnen met een rijpe, maar nog stevige vrucht. Als de mango te rijp is , wordt het een papperige bende en moeilijk in stukken te snijden, maar wel makkelijk genoeg om eruit te scheppen voor pulp.
Elke mango heeft een lange, platte pit in het midden . Als je van plan bent om de vrucht alleen te eten, kun je rond de mangopit snijden om al dat heerlijke vruchtvlees te krijgen. Maar wat je misschien niet weet, is dat er verschillende toepassingen zijn voor mangopitten.
Pel de schil van boven naar beneden
Als het fruit nog niet helemaal rijp is, blijf het dan schillen tot het vruchtvlees felgeel is. Als je meer vruchtvlees blootlegt, gebruik dan een papieren handdoek of theedoek om de geschilde mango vast te houden, zodat deze niet uit je hand glijdt.
Alle delen van een mango — het vruchtvlees, de schil en de pit — zijn eetbaar . Desalniettemin, omdat de pit in een rijpe mango vaak hard en bitter is, wordt deze meestal weggegooid. De pit is plat en bevindt zich in het midden van de vrucht. Omdat je er niet in kunt snijden, moet je eromheen snijden.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Mango kweken uit pit. Een mango kan je zelf uit de pit kweken. Hiervoor moeten we eerst de pit uit de mango halen en deze laten ontkiemen. Als de pit worteltjes krijgt kunnen we deze in de grond zetten en verder laten groeien tot een echte mangoboom.
Neem een rijpe mango en leg deze neer met het steeltje naar je toe. Snijd met je mes twee langwerpige helften, langs de pit, van de mango af. Nu kun je het vruchtvlees uit de twee mangohelften halen met een mesje en eventueel een lepel.
Zodra je het vruchtvlees en de buitenste schil hebt verwijderd, steek je twee tandenstokers in de zijkanten van het zaad, ongeveer halverwege. Vul een groot glas met water en dompel de onderste helft van het zaad onder . De tandenstokers voorkomen dat het hele ding ondergaat. Ververs het water elke week.
De gewone mango is een boom die tot 40 meter hoog kan worden en die stamt uit de bossen van Myanmar en het noordoosten van India. Binnen het geslacht Mangifera bevinden zich meerdere soorten zoals de prachtige mango en de stinkende mango.
- Directe hitte – De suikers in de mango karamelliseren, waardoor de inherente zoetheid naar voren komt , wanneer deze wordt gekookt, gebakken, gesauteerd, gegrild of geroosterd in hartige en zoete toepassingen, bijvoorbeeld chutney, salade en dessert.
Manieren om mangopitten te gebruiken
Mangozaadpoeder: Droog de zaden en maal ze tot een fijn poeder . Dit poeder kan worden toegevoegd aan smoothies, sappen of water. Spijsverteringshulp: Consumeer mangozaadpoeder gemengd met honing of water om de spijsvertering te helpen en maagproblemen te verlichten.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!