De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze hebben een windbeschut plekje nodig en mogen pas naar buiten als de temperatuur overdag minstens 15°C heeft (grastemperatuur!). Een vlies kan een goede bescherming bieden.
Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
Komkommer kweken in de buitenlucht
Plant je komkommerplanten pas eind mei of in juni uit, na IJsheiligen, want deze planten kunnen niet goed tegen kou. De ideale standplaats voor komkommer is een beschutte, zonnige plek in verrijkte grond. Gebruik bijvoorbeeld goed verrotte (biologische) mest of compost.
De ideale kiemtemperatuur van een komkommers is 20 tot 22 graden, daarom zaaien wij de komkommers eigenlijk altijd binnenshuis, in de kas is de nachttemperatuur eind april vaak nog erg laag.
Tomaten, komkommers en courgettes kunnen absoluut niet tegen kou.
In het putje van de winter kan je de groenten beschermen met stro en/of klimaatdoek, wat de groenten beschermd tegen vorst. Groenten die een langere groeiperiode vragen, plant je beter in juli dan augustus.
Zelfs langdurige blootstelling aan temperaturen onder de 55 graden F. (13 C.) kan rotting, pitvorming en waterdoorweekte plekken op fruit veroorzaken. Plotselinge koude periodes kunnen komkommerplanten beschadigen aan bladeren, stengels en fruit of zelfs de planten doden.
Oplossing: Komkommer voldoende water geven
Is de grond erg nat, plant je komkommer dan ergens anders op een goed afwaterende plek. Bedek de grond met een mulchlaag van compost om een te snelle verdamping van vocht in de grond tegen te gaan. Geef bij warm weer dagelijks water, maar niet als de grond nog nat is.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Stap 1: Bepaal het juiste moment om te bemesten
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze hebben een windbeschut plekje nodig en mogen pas naar buiten als de temperatuur overdag minstens 15°C heeft (grastemperatuur!). Een vlies kan een goede bescherming bieden.
Komkommer marketmore
De vruchten zijn stekelig, donkergroen en worden ongeveer 20 cm lang. De plant kan buiten in de volle grond gezet worden. Kies voor een zonnige en beschutte plek, met voldoende ruimte om volop te kunnen klimmen.
'Kromme komkommers zijn belemmerd in hun groei', zegt Janse. 'Ze komen tijdens de groei ergens tegenaan, zoals een blad of stengel. ' Die kromme producten gaan meestal naar de verwerkende industrie. Maar stilaan liggen ze ook steeds vaker in de supermarkt.
Een tekort aan stikstof is te herkennen aan gele, bleke bladeren, slechte groei en langzame ontwikkeling.
De ideale temperatuur voor komkommers is over het algemeen 21-26°C (70-80°F). De planten zijn echter bestand tegen een groter bereik, indien nodig, van 15-29°C (60-85°F). Net als in de natuur kunnen de temperaturen overdag hoger zijn dan 's nachts.
Seizoensgebonden temperatuurextremen - boven 90 graden Fahrenheit en onder 60 graden Fahrenheit - kunnen bloemval veroorzaken en de vruchtzetting belemmeren . Te weinig of te veel water kan dat ook, hoewel u in beide gevallen algehele achteruitgang van de wijnstok zult zien.
Een goede oogst levert 15 tot 40 komkommers per plant in één seizoen op. Het aantal komkommers per plant hangt sterk af van het ras. Sommige soorten geven veel meer komkommertjes dan andere.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Hitteminnende gewassen zoals tomaten en komkommers zullen u dankbaar zijn voor de extra kalium die ze krijgen van houtas . Kalium is een belangrijke plantenvoedingsstof die geassocieerd wordt met bloei en vruchtvorming. De voedingsstoffen in houtas zijn oplosbaar. Ze moeten uit de regen gehouden worden zodat ze niet wegspoelen.
Een van de beste manieren om planten te beschermen, is het aanbrengen van een laag mulch, zoals boomschors, compost of stro. Dit werkt goed bij planten die net niet winterhard zijn, zoals Afrikaanse lelies (Agapanthus). Ook bladaarde of zelfs een laag onverteerde herfstbladeren zorgt voor extra bescherming.
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Beddengoed of dekbedden werken het beste om grote planten en struiken te bedekken . Kranten kunnen worden gebruikt op laaggroeiend gebladerte, maar het kan vaak moeilijk zijn om ze op hun plaats te houden. Ik heb oude kussenslopen, lakens, handdoeken en zelfs kartonnen dozen gebruikt.