Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Kaas in vacuümverpakking die niet in de koelkast wordt bewaard, blijft bijvoorbeeld maximaal enkele dagen houdbaar.
Goudse kazen blijven prima buiten de koelkast . Wanneer de kaas warm, 'zweterig' of zacht is bij levering, legt u de kaas gewoon in de koelkast en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal de kwaliteit en/of de smaak van de kaas niet aantasten).
Harde kazen, zoals cheddar, Parmezaanse kaas of Goudse kaas, zijn een taaier ras. Als ze 2 uur buiten de koelkast hebben gelegen, kun je ze opnieuw inpakken en terug in de koelkast leggen . Maar daag je geluk niet te hard uit. Dus als je ze een hele dag hebt laten liggen, nuh-uh.
Heb je een hele kaas, zoals een Goudse kaas, die niet in de koelkast past? Dan kun je deze hele kaas buiten de koelkast bewaren, maar wel onder bepaalde voorwaarden . Zorg ervoor dat de kaas op een koele en donkere plek wordt bewaard, zoals een kelder of voorraadkast. Dek de kaas af met een schone doek om stof en vuil buiten te houden.
1. Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard . Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kaas en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Sommige kazen kun je wel buiten de koelkast bewaren bij een lage kamertemperatuur. Rond de 8 tot 15 graden. Dit geld wel alleen voor harde kazen, zoals Parmezaanse kaas. Zachte kazen kan je beter in de koelkast laten.
In zowel uw hand- als ruimbagage mag u uw favoriete Hollandse kaas meenemen naar EU-landen. Harde kazen zoals Goudse kaas, komijnekaas en boerenkaas vormen dus geen enkel probleem. Als deze kazen standaard vacuümverpakt zijn, zijn ze geheel luchtdicht.
Voor degenen die geen kaaspapier kunnen vinden, wikkel de overgebleven kaas in was- of bakpapier en doe het vervolgens in een gedeeltelijk afgesloten plastic zak . Hierdoor ontstaat er een barrière tussen de kaas en het plastic, terwijl het plastic voorkomt dat het uitdroogt.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Vacumeren zorgt ervoor dat het aanwezige vocht in de kaas blijft zitten. Zolang de kaas vacuüm verpakt is, droogt deze niet uit en blijft de kaas heerlijk romig zoals deze gemaakt is.
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
Gevacumeerde groenten of fruitsoorten behouden hun kleur en consistentie, en ook hun smaak verandert niet. Rauwe groenten kunnen vacuüm verpakt tot drie weken in de koelkast worden bewaard en tot drie jaar in de vriezer.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
De Laughing Cow Cheese Dippers zijn houdbaar en kunnen zowel in als buiten de koelkast worden bewaard . Wij raden echter aan om ze na aankoop in de koelkast te bewaren om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te maximaliseren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Daarom zeggen we dat je kaas over het algemeen vier tot acht uur buiten de koelkast kunt laten liggen, zonder dat het nog eetbaar is en er op zijn smakelijkst uitziet.
Zachte kazen hebben een relatief hoog vochtgehalte, wat de groei van bacteriën bevordert. Als gevolg hiervan geldt dat hoe hoger het vochtgehalte van een kaas, hoe eerder deze gekoeld moet worden. Twee uur is de typische standaard voor bederfelijk voedsel om veilig buiten te worden bewaard .
Koeling zorgt er alleen voor dat de kaas niet zo snel beschimmeld raakt. Het kan gaan "zweten" of hard worden aan de randen als je het te lang laat staan, maar het kan geen kwaad om het te eten . De smaak kan na langere tijd wat veranderen, dus als dat het geval is, kun je overwegen om het te smelten voor gebruik.
Verse kazen zoals chevre of feta in pekel kunnen ook prima in een doorzichtige plastic bak worden bewaard . Maar voor de meeste soorten is plasticfolie de minst wenselijke optie om kaas te bewaren. Dat komt omdat een strakke afsluiting van plastic uw kaas niet laat ademen zoals andere bewaarmethoden dat doen.
Gouda. Ongeopende Gouda in was blijft tot een jaar houdbaar in de koelkast. Wikkel na opening de overgebleven Gouda in een luchtdichte plastic zak of folie . Koel bewaren en binnen een maand opeten.
Het is van groot belang om Edammer kaas goed te bewaren om de versheid en smaak te behouden. Nadat u van uw Edammer kaas hebt genoten, bewaart u deze in de koelkast .