Je wilt je eten zo kort mogelijk in de temperatuurgevaarzone, niet blijven koken en afkoelen. Verdeel het absoluut in kleinere vriesbare containers en bewaar het maximaal 2 dagen in de koelkast.
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Maak een grote hoeveelheid soep en geniet ervan voor een andere maaltijd. Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag beter smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen . En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Soep kan tot drie maanden in de vriezer bewaard worden. Je moet bevroren soep altijd ontdooien in de koelkast of de magnetron. Je kunt het dan opwarmen in een pannetje op het fornuis, of in een kom in de magnetron. Soep mag niet vaker dan één keer worden opgewarmd , dus verwarm alleen zoveel soep als je per keer eet.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten, mits ze in de koelkast worden bewaard .
De USDA-richtlijnen voor koude opslag zeggen dat overgebleven kip 3 tot 4 dagen goed gekoeld bewaard kan worden . Ik denk dat dergelijke richtlijnen conservatief moeten zijn, maar na 3 tot 4 dagen is er een risico verbonden aan het eten van overgebleven kip.
Zodra je avgolemono hebt gemaakt, koel je alle restjes zo snel mogelijk in de koelkast. Avgolemono soep blijft twee tot drie dagen goed als je het goed koelt in de koelkast. Je kunt avgolemono in individuele porties invriezen, maar wees voorzichtig bij het opwarmen om te voorkomen dat het splijt.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , mits gekoeld bewaard (40°F of lager).
Over het algemeen kan zelfgemaakte kippennoedelsoep drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden, terwijl soepen uit blik een langere houdbaarheid hebben, tot wel een week. Het is belangrijk om op te merken dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de versheid van de soep altijd beoordeeld moet worden op het uiterlijk, de geur en de smaak.
Controleer de geur: Als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft , is dat een teken dat bacteriën zijn gaan groeien en dat het niet langer veilig is om te eten. Kijk uit naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het zeker tijd om het weg te gooien.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Hoe lang blijven restjes goed? Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke etenswaren die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige etenswaren moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Je kunt het maximaal vier dagen in de koelkast bewaren, mits je het in een luchtdichte verpakking bewaart.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Omdat de kwaliteit afneemt elke keer dat het eten wordt opgewarmd, is het het beste om alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen . Gekookte etenswaren die niet binnen vier dagen kunnen worden gebruikt, moeten worden ingevroren voor langere, veilige opslag.