Alleen watermeloen kun je goed in de koelkast bewaren. Als je meloen al hebt gesneden kun je de stukken meloen juist wel in de koelkast bewaren. Verpak de meloen in aluminium- of plastic folie en bewaar tot drie dagen in de koeling.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
In de fruitschaal kun je 1 tot 7 dagen een onaangebroken galia meloen bewaren. In de koelkast kun je een halve galia meloen 2 dagen bewaren, afgedekt met vershoudfolie. In de diepvries kun je stukjes galia meloen in een afgesloten bakje of zakje wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Hoelang je een meloen kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Voor langere opslag kunnen stukjes meloen in de diepvries worden bewaard, waar ze tot 12 maanden houdbaar zijn bij een temperatuur van minimaal -18°C.
Deze frisse fruitsoort is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat erom bekend staat een hoge bloeddruk te voorkomen [5]. Een uitgebreide analyse van 33 onderzoeken bevestigde dat kalium de bloeddruk kan verlagen [6]. Dat maakt meloen een gezond en verantwoord tussendoortje voor mensen met een hoge bloeddruk.
Snijd je meloen nog niet aan wanneer hij nog niet rijp is. Want het fruit rijpt in z'n geheel nog wel verder op je fruitschaal, maar niet nadat je er blokjes van gesneden hebt. Daarom is het goed om te weten wanneer het juiste moment is om je meloen te snijden! En dat check je aan de hand van deze tips.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Een meloen die te vroeg geoogst is, wordt nooit meer rijp. Hij blijft na de oogst namelijk niet meer doorrijpen. Dus als de schil er te hardgroen of -geel uitziet: niet doen. Een meloen is ook niet langer dan vier tot zes dagen houdbaar, dus bruine vlekken zijn nooit een goed teken.
Daarom raden wij aan om het bij meloenen (hoe gezond ook) bij een portie per dag te houden. Dit komt neer op ongeveer 150 gram (een schaaltje is ongeveer 125 gram).
Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
Charantais zijn een van die zoetste soorten meloenen. De Charantais is erg lekker in nagerechten en als tussendoortje.
Bewaar rijpe meloenen 1 tot 2 dagen in de koelkast. Bewaar onrijpe meloenen op een koele plaats buiten de koelkast. Afhankelijk van de rijpheid is de Galia meloen zo een week te bewaren.
Alleen watermeloen kun je goed in de koelkast bewaren. Als je meloen al hebt gesneden kun je de stukken meloen juist wel in de koelkast bewaren. Verpak de meloen in aluminium- of plastic folie en bewaar tot drie dagen in de koeling.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Een galia meloen die nog hard is en weinig geur geeft is nog niet helemaal rijp. Vaak ziet een onrijpe galia meloen er aan de buitenkant ook nog wat groener uit. Deze kun je het beste nog een paar dagen in de fruitschaal leggen. Zodra een galia meloen rijp is, moet je hem bij voorkeur binnen 1 of 2 dagen opeten.
Dan is er nog de groene meloen galia, de bleekgroene piel de sapo en de rode watermeloen. Meloen groeit net als courgette en pompoen aan een kruipplant. Het topseizoen loopt van juni tot en met september. Meloen is dus typisch zomerfruit met zoet en sappig vruchtvlees dat heel aromatisch is.
Zo weet je of de meloen rijp is
Kijk naar de kleurDe schil van een rijpe galiameloen krijgt een heldere, romige, gele kleur. Als de meloen die je ziet liggen er nog groen uitziet, neem deze dan niet mee als je hem gelijk wilt opeten. De kans is dan erg groot dat hij nog helemaal niet lekker zoet en sappig is.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Ruikt een meloen al zoet? Dan is de meloen waarschijnlijk rijp en daardoor klaar om van te genieten. Een onrijpe meloen kan je altijd even laten narijpen, dit doe je door de meloen buiten de koelkast te bewaren.
Een meloen is ook niet langer dan een dag of 4-6 houdbaar. Vertoont de schil bruine plekken, forget it. Ruik eraan: een rijpe meloen verspreidt een heerlijke geur die je eigenlijk al bij het langslopen zou moeten opmerken. Ruik je niks, of een zweempje rotting, laat dan maar liggen.
Zo check je dat: Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp. Vaak kun je ook aan de geur bepalen of een meloen rijp is: bij een zoete geur zit het meestal goed.