Rijst is al besmet met Bacillus Cereus. Dat is het grootste risico. Je hoeft je geen zorgen te maken over schimmel, omdat rijst na 24 uur in de koelkast weggegooid moet worden, en dat is niet lang genoeg voor schimmel om te groeien.
Rijst gaat binnen een dag schimmelen in de koelkast, volgens verschillende peer-reviewed onderzoeken die ik heb gelezen. Ik ben echter opgegroeid met het eten van rijst die een paar dagen in de koelkast heeft gestaan en ben er nooit ziek van geworden. Het advies is echter om overgebleven rijst in te vriezen.
Ziekte komt veel vaker voor bij het eten van rijst die een paar uur op kamertemperatuur heeft gestaan, in de koelkast is gezet en een paar dagen later wordt gegeten. Volgens Food Network moet je rijst weggooien als deze twee uur op kamertemperatuur of een uur op 32 graden Celsius heeft gestaan.
Rijst is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Gekookte rijst is 2 dagen houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Koel de gekookte rijst snel af en zet het goed afgesloten in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien. Geen vrolijke boodschap, maar wel één die het onthouden waard is.
Voedselvergiftiging door Bacillus cereus
De sporen kunnen overleven als de rijst wordt gekookt, en als je gerecht op kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën. Als de bacteriën zich vermenigvuldigen, kunnen ze gifstoffen produceren die braken of diarree veroorzaken.
Controleer de verpakking van je rijst op gaten of scheuren en beoordeel de kwaliteit van de korrels zelf voordat je ze kookt. Verkleuring (meestal een lichte of donkergele tint), een zure of ranzige geur of zichtbare schimmelplekken zijn allemaal aanwijzingen dat er iets mis is gegaan.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Laat eten dat snel bederft nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Denk aan melk, vlees en vis. Hoe sneller je het terugzet hoe beter, maar zet geen warme producten in de koelkast. Gooi het na 2 uur weg.
" Gekookte rijst is bijzonder vatbaar voor bacteriegroei vanwege de vochtige omgeving, vooral als deze langere tijd op kamertemperatuur wordt bewaard ", aldus Messer. Vocht leidt vaak tot schimmel en andere vormen van bacteriegroei.
Snel lezen Gooi je oude rijst weg, anders betaal je de prijs
Het opgewarmde rijstsyndroom is een voedselvergiftiging veroorzaakt door Bacillus cereus, een bacterie die zich verspreidt in onvoldoende gekoelde zetmelen . Gooi rijst en andere zetmeelrijke producten die langer dan een paar uur op kamertemperatuur hebben gestaan, weg.
Meestal is het prima om rijst weg te laten , de kans dat het tot voedselvergiftiging leidt is klein, maar voedselvergiftiging is vreselijk en potentieel gevaarlijk, en rijst is goedkoop (afgezien van het feit dat je het gemakkelijk in de koelkast kunt zetten). Persoonlijk vind ik het het gewoon niet waard.
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn. Ook eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding kan besmet zijn.
In plaats van een frisse en aardse geur, ruikt bedorven rauwe rijst zuur of muf . Het is klonterig of olieachtig. Elke rauwe rijstsoort die ongewoon vochtig aanvoelt, kan schimmel bevatten. Maar omdat de zemellaag van bruine rijst olie bevat, bederft deze sneller.
Bedorven rijst kan een onaangename geur, kleverige textuur of schimmel hebben.
De gevarenzonetemperaturen, waar bacteriën kunnen groeien en zich vermenigvuldigen, liggen tussen 4 en 60 °C. Daarom moet u rijst, andere granen en pasta na het koken binnen 2 uur in de koelkast leggen , aldus de Food Safety and Inspection Services van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).
Ook rijst wordt namelijk niet slecht én je kunt er alle kanten mee uit. Bewaar 'm op een koele plek en check net zoals bij de pasta af en toe op ongewenste diertjes.
Als je ongekookte rijst op een droge plaats bewaart, blijft hij jarenlang goed. Ruik aan de rijst – ongekookte rijst heeft doorgaans weinig tot geen geur. Als hij muf of zuur ruikt , gooi hem dan weg. Om zeker te zijn, kun je een kleine hoeveelheid koken en proeven.
" Vocht en verontreinigingen kunnen bederf veroorzaken ", zegt Peterson, dus bewaar rijst in een luchtdichte verpakking. Rauwe rijst in de vriezer bewaren kan de houdbaarheid ook met een paar maanden verlengen.
Koel rijst zo snel mogelijk af (binnen 1 uur) en zet het in de koelkast of vriezer. Rijst die in de koelkast wordt bewaard, moet binnen 24 uur worden gegeten en mag nooit meer dan één keer worden opgewarmd. Ontdek waarom opgewarmde rijst voedselvergiftiging kan veroorzaken. Diepvriesproducten moeten volledig worden ontdooid voordat ze worden opgewarmd.
Gekookte rijst bewaren buiten de koelkast is niet zo slim. Er groeien dan namelijk best snel al een heleboel bacteriën op en daar kun je weer ziek van worden. Zorg er daarom voor dat je je rijst niet langer dan 2 uur buiten de koelkast bewaart.
Wanneer de gekookte rijst op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de sporen zich en vormen ze gifstoffen. Deze gifstoffen worden niet gedood door opnieuw verhitten . Dit betekent dat de infectie misselijkheid, braken en diarree veroorzaakt, met een hoog risico op voedselvergiftiging. Opnieuw verhitten veroorzaakt een verlies aan essentiële voedingsstoffen.
Het eerste teken dat gekookte rijst over zijn beste tijd is, is een zure of muffe, brooddeegachtige geur . De rijst zal na verloop van tijd ook een slijmerige textuur krijgen, wat erop wijst dat er te veel vocht in zit en dat er mogelijk slechte bacteriën in zitten. Met andere woorden: gooi het weg als je twijfelt.
De bacterie kan dan een gifstof aanmaken die niet echt gevaarlijk is, maar wel diarree en braken kan veroorzaken . Dit lukt niet bij lage temperaturen, dus het is essentieel dat de temperatuur snel daalt.
Laat de rijst zo snel mogelijk afkoelen, idealiter binnen een uur, en bewaar hem in de koelkast totdat u hem weer wilt opwarmen. Bewaar de rijst maximaal twee dagen in de koelkast voordat u hem opnieuw opwarmt. Wanneer u rijst opwarmt, zorg er dan voor dat deze helemaal stomend heet is.