Voor één tot vier eieren: breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur 12-14 minuten op de laagste stand. Kook voor vijf tot acht eieren 15 tot 18 minuten. Kook voor negen tot twaalf eieren 20 minuten .
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
"Wanneer een ei te lang en/of op een te hoge temperatuur wordt gekookt, verbindt de zwavel in het eiwit zich met het ijzer in de dooier en ontstaat er ferrosulfide, dat een groene tint heeft ", legt ze uit. Helaas is deze chemische reactie – die wetenschappers denaturatie noemen – niet beperkt tot hardgekookte eieren.
Te lang gekookt (15 min.) – Nee! Onaangenaam stevige, rubberachtige eiwitten en poederige, droge dooiers .
Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen.
Breng daarna alles onafgedekt aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het water kookt en de eieren een beetje tegen de bodem van de pan tikken, zet je het vuur uit, doe je het deksel op de pan en stel je een timer in op 10 minuten. Als je een inductiekookplaat gebruikt, verhoog je die naar 13 minuten.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) mogen ongekoelde hardgekookte eieren maximaal twee uur buiten de koelkast blijven (of één uur als de temperatuur buiten 32 graden Celsius of hoger is).
Bewaartip voor dit product Een hardgekookt ei kun je tot een week in de koelkast bewaren als het nog in de schaal zit. Een zachtgekookt ei bewaar je liever niet langer dan twee dagen, omdat het eigeel niet volledig gestold is en bacteriën kunnen uitgroeien.
Hoe langer je het ei kookt, hoe groter de kans dat je een rubberachtig eiwit en een groene dooier krijgt . Waarom wordt de dooier groen? De groengrijze kleur (en de zwavelgeur die er vaak mee gepaard gaat) ontstaat door de reactie van ijzer in de dooier en zwavel in het eiwit.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
Het verschil tussen een omelet en roerei is een verschil in bereiding. De basis voor beide producten zijn hetzelfde, namelijk geklutst ei met eventueel toevoeging van kruiden of melk. Bij roerei blijf je rustig in de pan roeren tijdens het bakken van het ei product, hierdoor ontstaat roerei.
Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.
Verschil tussen vega's en alleseters. Het eitje staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, want er zitten genoeg gezonde stoffen in: vitamines, mineralen en eiwitten. Ze raden daarom 2 eitjes per week aan voor de alleseters, en 3 tot 4 eitjes per week voor de vega's.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Hoe lang je het ei laat koken bepaalt het resultaat: 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei, 5 à 6 minuten voor een medium ei en 8 à 10 minuten voor hardgekookt. Belangrijk is om de kooktijd te tellen vanaf het moment dat het water weer begint te borrelen nadat je de eieren erin hebt gelegd.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Voordelen van eieren
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.