Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskmeloenen, cantaloupe en honingmeloen met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruit en aardbeien, of lichtzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te combineren met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen, voor een betere spijsvertering.
Sommige fruitsoorten, zoals appels, bananen en mango's , scheiden ethyleengas af, waardoor andere producten sneller rijpen en sneller bederven. Bewaar deze producten uit de buurt van andere soorten fruit en groenten. Andere soorten fruit en groenten, zoals avocado's, druiven en watermeloen, zijn zeer gevoelig voor ethyleen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn zeer zuur, wat problemen kan veroorzaken in combinatie met bananen. Bananen zijn zoet en bevatten zetmeel, en de combinatie ervan met zure citrusvruchten kan de pH-balans van de maag verstoren. Dit kan bij sommige mensen leiden tot maagzuur, indigestie en ongemak.
Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het zit vol vitamines, vezels en antioxidanten. Maar de suiker in fruit kan je lichaam op verschillende manieren beïnvloeden, vooral als je het vlak voor het slapengaan eet. Je lichaam heeft tijd nodig om die suikers te verwerken, en dat kan leiden tot problemen met slapen.
Voor degenen die smoothies willen drinken met bananen of andere fruitsoorten en groenten met een hoge PPO-activiteit, zoals bietenbladeren, is het raadzaam om deze niet te combineren met fruitsoorten die rijk zijn aan flavanolen, zoals bessen, druiven en cacao .
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen op kamertemperatuur, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn in de koelkast.
Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Dit is de meest voorkomende fout. Zure en lichtzure vruchten zoals sinaasappels, aardbeien en appels verteren sneller, terwijl zoete vruchten zoals bananen en vijgen er langer over doen. Het mengen van deze twee kan fermentatie in de maag veroorzaken, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en zelfs acidose .
2. Bessen - Fruit dat Vet Verbrandt. Bessen zoals blauwe bessen, bramen en frambozen zijn caloriearm en bevatten veel antioxidanten en vezels. Dit fruit is ideaal voor gewichtsverlies omdat het ontstekingsremmend werkt en helpt bij het verbeteren van de bloeddruk en cholesterolwaarden.
Melk en zuur voedsel zoals citrusvruchten of tomaten kunnen een slechte combinatie zijn. Het zuur kan de melk in uw maag doen stremmen, wat tot een opgeblazen gevoel kan leiden. Dit geldt ook voor zuivelproducten zoals yoghurt of room. Gekookt zuur fruit kan wel.
Het beste fruit dat u 's avonds bij het diner kunt eten is de banaan, aangezien deze vrucht rijk is aan tryptofaan, kalium en vitamine B6.
Maar als je een banaan gaat gebruiken om een smoothie te maken, wees dan kieskeurig over de combinatie. Het blijkt dat bananen een verhoogde concentratie van het enzym polyfenoloxidase (PPO) bevatten, dat verantwoordelijk is voor de bruinkleuring wanneer ze worden gesneden.
Uit eerdere studies weten we dat flavanolen kunnen worden afgebroken door polyfenoloxidase . De mate van effect van het toevoegen van één banaan was echter verrassend: er zat genoeg polyfenoloxidase in om de overgrote meerderheid van de flavanolen in de bessen te vernietigen.
Fruit zoals appels, bananen, kiwi's, peren, mangos, abrikozen, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, perziken en pruimen kun je beter niet bij elkaar leggen, omdat ze sneller rotten als je deze bij elkaar legt.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Elk moment van de dag is een goed moment om fruit te eten. Er is geen bewijs dat je fruit in de middag of rond de maaltijden moet vermijden . Fruit is gezond en voedzaam en je kunt het de hele dag door eten.
Eet liever geen fruit op een lege maag
Fruit eten op een lege maag – vooral als eerste maaltijd van de dag – kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waarschuwt Agarwal. “Voor een meer gebalanceerde start van je dag, kun je beter wat vetten of eiwitten nemen voordat je fruit eet.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Het combineren van ananas met ander zuur fruit zoals sinaasappels, grapefruits of citroenen kan bij sommige mensen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken. Zowel ananas als deze citrusvruchten bevatten veel zuur, en de combinatie ervan kan de maagzuurproductie verhogen, wat kan leiden tot brandend maagzuur of zure reflux.
Aan de andere kant kunnen de koolhydraten in de banaan bij sommige mensen de slaap verstoren doordat ze het insulinegehalte verhogen. Het consumeren van een banaan vlak voor het slapen gaan is dus misschien niet ideaal, vooral als u een gevoelige maag heeft of vatbaar bent voor winderigheid.