Betekent dit dat God oorspronkelijk gewild heeft dat de mens vegetarisch zou zijn? Dat denkt zuster Emmanuel niet. “Jezus was immers ook niet vegetarisch. Waar het volgens mij in de verzen van Genesis 1 om gaat, is dat God zijn schepping als een harmonieus geheel bedoeld heeft.
En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje.
Onder de vroege joods-christelijke gnostici waren de Ebionieten van mening dat Johannes de Doper, Jakobus de Rechtvaardige en Jezus vegetariërs waren . Sommige religieuze ordes van diverse christelijke kerken beoefenen het pescotarisme, waaronder de benedictijnen, franciscanen, trappisten, kartuizers en cisterciënzers.
In het scheppingsverhaal draagt God de mens op planten te eten . Pas na de zondvloed staat God hen toe dieren te eten. Vertalers hebben dit zo opgevat dat vegetarisme Gods oorspronkelijke plan voor de mensheid was.
Het allerbelangrijkste van het gedeelte uit Romeinen 14 staat in het laatste gedeelte. Als je een feestdag viert, vier het dan om de Heer; als je vlees eet, dank God voor je vlees; en als je geen vlees eet, dank God ook voor dat voedsel. Het gaat God er niet om wat je wel of niet eet, het gaat God om je hart.
Veel wordt er in de Bijbel niet over vegetarisch eten gesproken. “Misschien is het enige vers dat daarop wijst wel te vinden in het allereerste hoofdstuk van de Bijbel, Genesis 1. Daar lees je in verzen 29 en 30 dat God de mens alle zaadvormende gewassen en alle bomen met zaaddragende vruchten als voedsel geeft.
Zijn er voedingsmiddelen die een christen niet mag eten? Ja, de Bijbel leert dat er vleessoorten zijn die als "onrein" (of ongeschikt) voor menselijke consumptie worden aangemerkt . Deze vleessoorten omvatten varkensvlees, schaaldieren en het vlees van andere specifieke dieren, zeedieren en vogels.
Boeddhisten, hindoes en jaïnisten nemen vaak vegetarische richtlijnen in acht en vermijden vleesconsumptie. Het hindoeïsme heeft geen specifieke voorschriften die het eten van vlees verbieden, sommige hindoes eten wel vlees.
vóór de zondvloed ; vooral gezien het feit dat dieren al werden gebruikt voor offers. Dit is echter een argument uit stilte, dus niet doorslaggevend. Er is dus geen absoluut bewijs in de ene of de andere richting of de mens al dan niet vlees at vóór de zondvloed; het is echter meer dan waarschijnlijk dat hij dat wel deed.
God tot Noach: Gen. 9:3 Al wat beweegt en leeft, zal u tot voedsel zijn; evenals het groene kruid heb Ik u alles gegeven. Handelingen en de brieven van Paulus spreken over het eten van vlees, de enige voorwaarde was dat het bloed uit het dier moest worden weggezogen. Dus nee, wedergeboren christenen hoeven geen veganist te zijn .
“Het varken, want het heeft wel gespleten hoeven maar het herkauwt niet, het geldt voor u als onrein. Het vlees van deze dieren mogen jullie niet eten en hun kadavers niet aanraken; zij gelden voor jullie als onrein.” De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt.
Jezus zat 40 dagen lang zonder voedsel in de woestijn om zich voor te bereiden op de missie die de Vader hem had gestuurd . Waarom koos Jezus zo'n kale, eenzame plek voor een intense en lange periode van gebed en vasten?
Tijdens het Laatste Avondmaal brak Jezus het brood, deelde het uit en zei: 'Dit is mijn lichaam'. Als basisvoedsel is brood een beeld voor leven. Brood en leven liggen zo dicht bij elkaar dat mensen die iets nodig hebben om in leven te blijven zeggen: 'Ik heb dat broodnodig.
Jezus at lamsvlees en vis in de evangeliën. De bron van de bewering dat Jezus vegetariër was, is dat iedereen, inclusief vegetariërs, zijn eigen politieke opvattingen/ideologieën/filosofieën op Jezus probeert te projecteren.
Ook zei God: 'Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. ' Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef Ik je, zoals Ik je ook de planten heb gegeven. Maar vlees waarin nog leven is, waar nog bloed in zit, mag je niet eten.
Hierna volgden zijn arrestatie, zijn proces en daarna zijn executie door kruisiging op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus. Jezus werd op de derde dag na zijn dood, uit de doden opgewekt en hij verscheen lijfelijk aan zijn leerlingen. Veertig dagen later vond Jezus' hemelvaart plaats.
Genesis 9:3-5 Al wat leeft en beweegt, zal u tot voedsel zijn; evenals het groene kruid heb Ik u alles gegeven. Maar vlees met het leven erin, dat is het bloed ervan, mag u niet eten.
De HEER zei tegen Mozes en Aäron: 2 'Zeg tegen de Israëlieten: “Dit zijn de dieren die jullie mogen eten: Van alles wat op het land leeft, mogen jullie de dieren eten 3 die gespleten hoeven hebben – dus hoeven die helemaal gedeeld zijn – en bovendien hun voedsel herkauwen. Die mag je eten.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
In het jaïnisme is vegetarisme voor iedereen verplicht. In het hindoeïsme en het mahayana-boeddhisme wordt het door de heilige geschriften en religieuze autoriteiten aangemoedigd, maar het is niet verplicht.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Voorts zegt Jezus: "Meen niet, dat ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen (Matteus 5:17). Conclusie: een Christen mag ook geen varkensvlees eten.
God noemt ook vogels en andere vliegende dieren die onrein zijn voor consumptie (verzen 13-19). Hij identificeert aaseters en roofvogels als onrein, evenals struisvogels, ooievaars, reigers en vleermuizen. Vogels zoals kippen, kalkoenen en fazanten staan niet op de onreine lijst en mogen daarom gegeten worden .
Bovendien gebruikt de Tenach: Een nieuwe vertaling van de Heilige Schrift volgens de traditionele Hebreeuwse tekst de term ‘witte uil’ of ‘kleine uil’, en niet ‘zwaan’. Er wordt nergens vermeld dat zwanen, ganzen of eenden onrein zijn .