Dit scheurt de celwanden van het fruit en zorgt ervoor dat het snel afbreekt (zelfs voordat het volledig bevroren is). Hoe meer water er in het fruit zit, hoe extremer dit effect is. Zodra het fruit uit een bevroren omgeving komt, verandert het in een onaantrekkelijke brij.
Nou, geen expert, maar er komt veel vloeistof (en smaak/voedingsstoffen) uit bessen als ze ontdooien, waardoor ze die smaak verliezen. Daarom moet je ook voorkomen dat je ze invriest, ontdooit en dan weer invriest.
De smaak en textuur van fruit kunnen ook veranderen wanneer het wordt ingevroren. Diepvriesfruit is vaak zachter en zoeter dan vers fruit. Dit komt doordat het water in het fruit uitzet tijdens het invriezen, waardoor de cellen barsten en de natuurlijke suikers vrijkomen .
Een plotselinge verandering in de smaak van voedsel kan wijzen op reukgerelateerde aandoeningen, zoals verkoudheid, allergieën of COVID-19 . Auto-immuunziekten of neurologische aandoeningen kunnen ook de smaak beïnvloeden en vereisen mogelijk een gespecialiseerde evaluatie en behandeling.
Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Hoewel diepvriesfruit na deze datum nog steeds veilig te eten kan zijn, is het een goede referentie om de kwaliteit ervan te beoordelen. Over het algemeen geldt: als diepvriesfruit goed is bewaard en geen tekenen van vriesbrand of bederf vertoont, is het veilig om te eten .
Diepvriesfruit blijft lang veilig om te eten , maar voor de beste smaak en voedingswaarde kun je het het beste binnen zes tot negen maanden eten. Wanneer je het wilt gebruiken, ontdooi je het gewoon of voeg je het toe aan een recept waarvoor diepvriesfruit nodig is.
Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt.
Welke oorzaken kunnen er zijn
door ontsteking, infecties (schimmel, virus of bacterie), slechte mondhygiëne, roken, bestraling, een tekort aan vitamine B12, ijzer of zink, bepaalde geneesmiddelen, bijv. chemotherapie, sommige bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bepaalde antidepressiva.
Uit recent onderzoek is gebleken dat twee veelgebruikte fungiciden voor aardbeien — boscalid (BOS) en difenoconazol (DIF) — de cellulaire mechanismen van het fruit kunnen aantasten en de zoetheid en algehele smaak van het fruit kunnen verminderen. Ook de voedingswaarde van de bes kan hierdoor afnemen.
Dysgeusie is een smaakstoornis . Mensen met deze aandoening hebben het gevoel dat alle voedingsmiddelen metaalachtig, zoet, zuur of bitter smaken. Er zijn veel factoren die dysgeusie kunnen veroorzaken, zoals roken, medische aandoeningen, medicijnen of een slechte mondhygiëne.
Verpakking: In tegenstelling tot veel verse producten zijn diepvriesgroenten en -fruit verpakt, waardoor er meer materiaal op de afvalberg belandt . Textuur: Niets gaat boven vers geplukt fruit of verse groente. Omdat diepvriesgroenten en -fruit niet zo knapperig en smaakvol zijn, zijn ze soms minder aangenaam voor de zintuigen.
De ontwikkeling van een onaangename smaak in bevroren en ontdooide aardbeien werd toegeschreven aan de productie van H₂S . De identiteit van H₂S werd zowel chemisch geverifieerd, door de reactie met loodacetaat, als met behulp van gaschromatografie-massaspectroscopie-analyses.
Conclusie: ook diepvriesfruit is gezond
Op het gebied van vitamines is het dus nagenoeg gelijkspel tussen diepvriesfruit en vers fruit. Er zitten geen grote verschillen tussen de twee. Als je wat euro's wil besparen door fruit uit het vriesvak te kopen, hoef je hier geen gezondheidsvoordelen voor in te leveren.
Maar hier is het punt: hoewel u een kleurverschil en een voedingsverschil tussen bevroren en vers product zult opmerken, is er geen verschil in smaak .
Diepvriesfruit past prima in een gezonde voeding. Vitaminen, mineralen en vezels blijven grotendeels behouden in correct ingevroren fruit. Soms bevat diepvriesfruit zelfs iets meer voedingsstoffen dan vers fruit dat al verschillende dagen in de fruitmand ligt.
Bevroren aardbeien mogen langer rijpen
Diepvriesaardbeien worden geplukt wanneer ze optimaal rijp zijn, op het perfecte moment, zodat ze de tijd hebben om meer suiker te ontwikkelen.
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
Hoewel zowel fruit als groente onbeperkt houdbaar zijn in de vriezer , is het het beste om fruit te eten binnen de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat vermeld, of binnen 8 tot 12 maanden na invriezen, voor een optimale smaak en textuur.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Koude, droge lucht dringt sneller door in voedsel dat niet strak verpakt, open of bij sterk wisselende temperaturen bewaard is. Dit leidt tot uitgedroogde delen die de uitstraling, smaak en textuur van vlees, groenten en fruit en andere diepvriesproducten kunnen beïnvloeden.
Tekenen van bederf bij diepvriesgroenten en -fruit zijn onder andere overmatige ijskristallen, vriesbrand, verkleuring en onaangename geuren . Als u een van deze tekenen opmerkt of als de producten langer dan de aanbevolen houdbaarheidsdatum zijn bewaard, kunt u ze het beste weggooien.
Verpakking van diepvriesproducten
Vochtverlies, of ijskristallen die van het oppervlak van een product verdampen, veroorzaken vriesbrand: korrelige, bruine vlekken waar het weefsel droog en taai wordt. Het voedsel is veilig om te eten, maar de kwaliteit is slecht. Deze plekken ontwikkelen vaak een onaangename smaak.
IIRC, het komt omdat de uitzettende ijskristallen veel van de cellen in het fruit laten barsten, waardoor de manier waarop de smaakstoffen (voornamelijk de zuren en suikers) worden verdeeld in de mond verandert bij het eten.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
Zacht fruit, zoals frambozen, aardbeien en bosvruchten zijn gevoelig voor virussen. Virussen zoals het norovirus en hepatitis A gaan niet dood door invriezen. Daarom is het goed om frambozen, aardbeien, bosvruchten en ander zacht fruit uit de diepvries te wassen voor je het gebruikt.