De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Gerelateerd: Recept voor verse mozzarella
Aanbevelingen voor de houdbaarheid zijn onder meer: Ongeopend en gekoeld: Maximaal drie weken na de houdbaarheidsdatum, afhankelijk van de temperatuur in de koelkast. Volgens sommige deskundigen is dit maximaal 70 dagen na de productiedatum.
Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht. Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.
Bewaaradvies voor dit geopende product
De kaas is verzuurd of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Bewaar de mozzarella in het vocht en dek het bakje af in de koelkast.
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Geopende mozzarella kun je maximaal 2–3 dagen bewaren in de koelkast. Laat het in het originele vocht zitten of voeg wat zout water toe om uitdroging te voorkomen. Ongeopend blijft mozzarella meestal tot de THT-datum goed, mits gekoeld bewaard tussen de 4 en 7 graden.
Gaat het om een gesloten verpakking? Volg het bewaaradvies op de verpakking van het product en bekijk de houdbaarheidsdatum. Ten minste houdbaar tot (THT): kijk, ruik en proef ná datum Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Om de versheid en kwaliteit te behouden, moet mozzarella in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking of in plasticfolie. Verse mozzarella moet in de vloeistof of pekel bewaard worden om de zachte textuur te behouden. Goed bewaard is mozzarella tot twee weken houdbaar in de koelkast.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Burrata is een verse Italiaanse kaassoort die optimale bewaaromstandigheden vereist om de kwaliteit en versheid te behouden. Deze delicate kaas heeft een beperkte houdbaarheidsperiode van doorgaans 5 tot 7 dagen na productie, mits bewaard onder ideale condities.
'Te gebruiken tot'-datum (TGT)
Is die datum verstreken? Dan kunnen er te veel ziekteverwekkers in gaan groeien. Deze zie, ruik of proef je niet, maar je kunt er wel ziek van worden. Zonde, maar gooi het product dan dus weg.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Weg ermee. Voorgesneden groenten in een plastic zakje of bakje, zoals bami- en nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot'-datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking vóór die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Kun je eieren die over de datum zijn nog eten? Eieren die over de houdbaarheidsdatum van de supermarkt zijn, kun je soms nog eten. De THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) op eieren betekent dat ze daarna vaak nog veilig eetbaar zijn, zolang ze goed zijn opgeslagen.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Want hoe lang blijft je eten eigenlijk goed na die THT-datum? 'Tenminste houdbaar tot' (of 'best before') wil eigenlijk zeggen: tot deze datum is de kwaliteit van het product gegarandeerd, maar ook erna kun je het nog probleemloos eten.
Als je lichaam moeite heeft met lactose, kan dat zorgen voor vervelende klachten zoals een opgeblazen gevoel, gerommel in de buik, winderigheid of zelfs diarree. Dit zie je vooral bij verse kazen, zoals mozzarella of roomkaas, waar nog veel lactose in zit.
De halve bol mozzarella die je niet gebruikt, kun je met het vocht en al in een afgesloten bakje bewaren. Vul het bakje bij met wat extra water en wat zout. Als de kaas goed onder water staat, kun je 'm wat langer bewaren.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Enkele maanden langer: harde kaas, koekjes, ontbijtgranen, margarine, boter, chocolade, mayonaise, olie, zacht snoep, chips, pindakaas, ingevroren brood. Een jaar of langer: diepvriesproducten, houdbare producten in blik of pot (groenten, fruit, jam), gedroogde pasta, thee, rijst, koffie, honing.
Ja, dat is helemaal prima, zolang je geen schimmel ziet of een vreemde geur ruikt. Bij kazen die zo oud zijn, maakt een paar maanden of zelfs een jaar niet echt uit.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Bolle verpakking
Dit kan komen doordat het product te lang buiten de koelkast is geweest of doordat de houdbaarheidsdatum verstreken is en het product aan het bederven is. Dus de reden van bol staan is dan door groei van bacteriën.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.