Over het algemeen is gedroogd fruit een stuk goedkoper verkrijgbaar dan de gevriesd gedroogde variant. Gewoon gedroogd fruit wordt vaak op hogere tempraturen gedroogd dit om de tijd van het drogen te verkorten in andere blogs is hier ook wat over te lezen.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels.
Vers fruit wordt vaak als gezonder beschouwd dan gedroogd fruit omdat vers fruit doorgaans meer water bevat en daardoor minder calorieën en suiker per gram bevat dan gedroogd fruit. Daarnaast kan bij het drogen van fruit ook een deel van de voedingsstoffen verloren gaan, zoals vitamines en mineralen.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Doordat het fruit gedroogd wordt neemt de hoeveelheid suikers per netto gewicht fruit toe. Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren.
Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
Doordat het water uit gedroogd fruit is gehaald, zijn alle suikers in een veel geconcentreerdere vorm aanwezig. Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose.
De rozijnen waren van het type Málaga muskaat. De proefpersonen kregen dagelijks 50 gram toegediend, waarin een indrukwekkende 9,48 mg aan gezonde polyfenolen zit. Het kan dus zeker geen kwaad om dagelijks wat meer rozijnen te eten.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Van gedroogd fruit wordt geadviseerd om niet meer dan 20 gram per dag te eten, dat is ongeveer een handjevol krenten of rozijnen. De reden hiervoor is de hoge hoeveelheid suikers; in krenten en rozijnen zit bijvoorbeeld vier keer zoveel suiker per 100 gram als in 100 gram druiven.
Het verschil tussen diepvries en vers
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingsstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
En dus is al het gangbare diepvriesfruit die we volop in supermarkten kunnen kopen, niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Ook zal het gehalte aan bestrijdingsmiddelen niet verkleinen of verdwijnen door het invriezen. Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie.
Smoothies met diepvriesfruit zijn een geweldige manier om snel en gemakkelijk een voedzame maaltijd of snack te bereiden. Door de voedingswaarde, het gebruiksgemak en de beschikbaarheid van diepvriesfruit, kun je het hele jaar door genieten van een breed scala aan smaken en gezondheidsvoordelen.
Ja, gedroogde vruchten kunnen een gezonde snackoptie zijn tijdens het afvallen, maar wees voorzichtig met de portiegrootte van gedroogd fruit, omdat ze geconcentreerde bronnen van suikers en calorieën zijn. Ze bevatten echter ook veel vezels, vitaminen en mineralen.
Gedroogd fruit kan je vezel- en voedingsinname verhogen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten . Ze bevatten echter ook veel suiker en calorieën, en kunnen problemen veroorzaken bij overmatige consumptie. Eet daarom gedroogd fruit slechts in kleine hoeveelheden, bij voorkeur samen met andere voedzame voedingsmiddelen.
Welke soorten gedroogd fruit zijn het gezondst? Ongezoete en ongezwavelde gedroogde vruchten, zoals rozijnen, abrikozen en pruimen, zijn doorgaans de gezondste opties. Ze bevatten geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen en bieden tal van voedingsvoordelen.
De meesten van ons eten cashewnoten met dadels en amandelen met rozijnen . Deze combinaties zijn ongetwijfeld heerlijk, maar ze zijn een ware spijsverteringsramp. Je krijgt gegarandeerd spijsverteringsproblemen als je ze eet. Zulke combinaties zijn niet goed voor je gezondheid.
Fruit heeft andere eigenschappen dan groenten, beide groepen zijn nodig in een gezond eetpatroon. Maar dus niet teveel aan fruit, want dan krijg je idd teveel suikers binnen. Ongeveer 2 stuks of beter uitgedrukt minimum 200 gram dus.
Verpakking: In tegenstelling tot veel verse producten zijn diepvriesgroenten en -fruit verpakt, waardoor er meer materiaal op de afvalberg belandt . Textuur: Niets gaat boven vers geplukt fruit of verse groente. Omdat diepvriesgroenten en -fruit niet zo knapperig en smaakvol zijn, zijn ze soms minder aangenaam voor de zintuigen.
Op siroop of sap
Groente en fruit in blik bevatten volgens het Voedingscentrum evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Groente uit blik geniet zelfs de voorkeur als je het vergelijkt met groente die al een paar dagen ligt, deze bevat dan al minder vitamines. Wees wel alert op fruit 'op sap' of 'op siroop'.