Voor de gezondheid van het hart is de vis waarschijnlijk beter. Vis bevat meer onverzadigde vetten en vooral omega-3.
Het antwoord hangt af van je gezondheidsdoelen. Als je je richt op magere eiwitten, is kip de winnaar . Voor een gezond hart en een goede hersenfunctie is vis onverslaanbaar. Lamsvlees is, hoewel vetrijker, een uitstekende keuze voor mensen die veel energie en ijzer nodig hebben.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Bij verhitting worden ziekteverwekkers gedood. Zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om rauwe vis, rauwe schaal- en schelpdieren, of kant-en-klare gerookte vis te eten. Bijvoorbeeld sushi, oesters en gerookte zalm zijn risicovolle producten om direct op te eten.
Haai, zwaardvis en marlijn : eet deze niet als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Alle andere volwassenen, inclusief vrouwen die borstvoeding geven, mogen niet meer dan één portie per week eten. Dit komt doordat deze vissoorten meer kwik kunnen bevatten dan andere vissoorten en het zenuwstelsel van een ongeboren baby kunnen beschadigen.
Studies hebben ook aangetoond dat een hogere eiwitinname helpt bij het behoud van de botmineraaldichtheid. Het eten van kip kan helpen bij het opbouwen van sterkere spieren en het bevorderen van gezondere botten, waardoor het risico op blessures en ziekten zoals osteoporose afneemt . Onderzoek suggereert dat 25-30 gram eiwit per maaltijd ons een voller gevoel kan geven.
Het eten van die hoeveelheid kip zal geen kwaad doen. Gebrek aan variatie in het dieet zal dat wel doen, hij moet zijn macro's nog steeds beheren en een uitgebalanceerde maaltijd eten. Het diversifiëren van zijn bron van eiwitten is ook een goed idee, overweeg om vis, eieren en rood vlees toe te voegen.
Kip kan een nuttige aanvulling zijn op een dieet gericht op het verliezen van buikvet , voornamelijk omdat het een eiwitrijk en vetarm voedingsmiddel is. Het zorgt ervoor dat je je langer vol voelt en de kans op overeten verkleint. Buikvet verliezen vereist echter ook een consistente trainingsroutine en een gezonde levensstijl.
Het minst gezonde vlees
Bewerkt vlees: Er zijn meer dan 200 soorten vleeswaren en bewerkt vlees. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs, worstjes en Weense worstjes. Bewerkt vlees wordt vaak gemaakt van minder gezonde organen zoals de maag, lippen en het hart.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Concluderend kan gesteld worden dat hogere eiwitgehaltes in combinatie met de aanwezigheid van omega 3- en 6-vetzuren en een reeks vitaminen suggereren dat het eten van zeevruchten over het algemeen een betere keuze is in vergelijking met het eten van vlees.
Gezonde vis helpt bij het afvallen.
Vis is één van de beste producten op het gebied van gezonde voeding. Daarnaast is vis onmisbaar tijdens het afvallen: het is een belangrijke bron van waardevolle vitamines die helpen bij het afvallen. Er zijn twee soorten vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te eten.
Zowel vis als eieren bevatten veel eiwitten . Je zou echter ongeveer drie eieren moeten eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen als een portie zalm van 85 gram. Bovendien bevatten sommige vissoorten meer omega 3-vetzuren dan andere. Zo bevatten zalm, makreel en sardines meer omega 3-vetzuren dan schaaldieren.
Vis levert belangrijke voedingsstoffen zoals omegavetzuren, ijzer, jodium en choline. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezond hart en ondersteunen de gezondheid tijdens de zwangerschap, borstvoeding of de vroege kindertijd. Iedereen zou moeten proberen om 2-3 porties vis per week te eten.
Simpel gezegd legt God het volgende uit: Schone vis moet schubben en vinnen hebben. Baars, kabeljauw, bot, zeebaars, zalm, snapper, forel en tonijn vallen allemaal in deze categorie. Omdat meervallen, kreeften, krabben, garnalen en vele andere waterdieren geen vinnen en schubben hebben, zegt God dat we ze niet mogen eten.
Gelukkig kan het goed koken van de pangasius helpen om schadelijke bacteriën te doden. Mensen met leverproblemen of een verzwakt immuunsysteem kunnen pangasius echter beter helemaal vermijden. Net als bij andere vissoorten kan het eten van pangasius een risico op kwikverontreiniging met zich meebrengen .
Volgens de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen mogen kinderen, om deze hogere hoeveelheden binnen te krijgen, alleen vis eten van de lijst met 'Beste Keuzes' die nog minder kwik bevat. Deze vissoorten zijn ansjovis, makreel, meerval, mosselen, krab, rivierkreeft, bot, schelvis, harder, oesters, schol, koolvis, zalm, ...
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Het is daarom prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis. Dit geldt voor alle soorten vis en ook voor schaaldieren zoals mosselen. Geniet dus gewoon van die haringsalade met bieten, stukjes gerookte zalm door een salade of een heerlijke frisse salade bij gebakken vis.
Terwijl je lichaam voornamelijk koolhydraten en eiwitten gebruikt voor energie, kunnen voedingsmiddelen met veel verzadigd vet , zoals gefrituurde kip, bijdragen aan gewichtstoename.
Focus op plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volkoren granen. Kies magere eiwitbronnen, zoals vis en magere zuivelproducten. Beperk bewerkt vlees en het verzadigde vet in vlees en magere zuivelproducten, zoals kaas en boter.
Het is een uitstekende bron van eiwitten, vitaminen en mineralen, en het lage vetgehalte maakt het een gezonde optie voor je hart. Of je nu spieren wilt opbouwen, wilt afvallen of je algehele gezondheid wilt ondersteunen, kip in je dieet opnemen is zeker een goed begin.