Wokken/roerbakken: bimi wok of roerbak je in 3 tot 5 minuten beetgaar met een klein beetje (wok)olie. Rauw: bimi kun je ook rauw eten, check wel even of er geen te harde stukjes onderaan de steel zitten.
Waarom broccoli koken als je ook broccoli wokken kan? De groente behoudt zijn bite en krijgt extra veel smaak. Hartstikke lekker dus én ook nog eens verrassend eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de groente in gelijke stukken snijden en toevoegen aan een hete wok met wat olie erin.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Welke groenten zitten er in roerbakgroenten? Welke roerbakgroenten er in een mix zitten is afhankelijk van de mix die je kiest. In Italiaanse groentemix zit bijvoorbeeld prei, courgette, ui, rode paprika en peen. En in Chinese roerbakmix witte kool, prei, sperziebonen, taugé en rode paprika.
Bakken, wokken & grillen
Ook lekker: broccoli bakken of wokken. Verhit hiervoor een scheutje olie in de pan en bak de roosjes in ongeveer 5-6 minuten gaar op hoog vuur. Blijf omscheppen om te voorkomen dat de roosjes aanbranden.
Je kunt gewoon je bloemkool bakken in de pan. Snijd hiervoor de bloemkool in roosjes, verhit een goede scheut olie of flinke klont boter in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes in ongeveer 20-25 minuten gaar. Tip: je kunt ze ook eerst even 5 minuutjes voorkoken.
Wokken is eigenlijk niets anders dan het bakken van je eten terwijl je het regelmatig omschept, schudt of 'roert'. Vandaar dat het ookwel roerbakken wordt genoemd.
Wokken stap voor stap
De hardste groenten het eerst (worteltjes, ui, boontjes, broccoli, paprika), de zachtere als laatste (sojascheuten, paksoi, erwtjes). Je kan ook de harde groenten fijner snijden dan de zachte. Ten slotte doe het vlees of de vis terug in de wok en schep je alles om.
Zoals je misschien al had verwacht wint stomen met gemak als het gaat om het behouden van voedingsstoffen. Roerbakken is een goede tweede optie, vooral als je wat extra smaak wilt. Ook koken is prima, zolang je het kookvocht niet weggooit.
Koken, stomen of roerbakken: Broccoli kan op verschillende manieren bereid worden. Je kunt het koken, maar houd er rekening mee dat te lang koken sommige voedingsstoffen kan verminderen. Stomen of roerbakken is een gezonder alternatief, omdat het de voedingsstoffen beter behoudt en de groente knapperig blijft.
Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat je broccoli minder goed is. Geel worden is er een van. Gelukkig zijn gele plekjes niet direct reden om de groente weg te gooien. Als hij verder nog goed ruikt en er best vers uitziet, dan kun je dit nog prima eten.
Ondersteunt de darmgezondheid
De vezels in broccoli spelen een belangrijke rol bij een gezonde darm. Ze werken als prebioticum en voeden de goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel.
Breng een pan water met een snuf zout aan de kook, doe de gesneden en schoongemaakte broccoli erin. De ideale kooktijd is ongeveer 4 minuten. Controleer of de broccoli beetgaar is door in het steeltje van de roosjes te prikken.
Koken: Kook broccoli in licht gezouten water gedurende 5-6 minuten. Dit maakt de groente zacht en behoudt een groot deel van de voedingsstoffen.
Meestal kook je de roosjes voor, maar je kunt er ook voor kiezen om ze rauw te wokken. Als je hier voor kiest, zul je merken dat dit een heel andere smaak geeft dan de gekookte bloemkool die je gewend bent. Het garen duurt iets langer en de randjes zullen bruin worden.
Tijdens het koken van de broccoli kun je een scheutje melk aan het kookwater toevoegen om de geur van de broccoli te verminderen. Wat nog beter werkt is een kapje brood (of eventueel een snee) toevoegen aan het kookwater. Als de broccoli lang genoeg heeft gekookt, verwijder je voorzichtig het sneetje/kapje brood.
Bloemkool is misschien precies wat je zoekt. Deze veelzijdige groente kan rauw, gekookt, geroosterd, gegrild, in een pizzabodem gebakken of gepureerd worden als vervanging voor aardappelpuree . Je kunt bloemkool zelfs rijst geven en serveren in plaats van witte rijst.
Hoe lang moet je broccoli bakken? Ga je rauwe broccoli bakken in olie, dan moet je 'm 7-8 min. bakken. Zo wordt de broccoli gaar en knapperig.
Zo'n 250 gram rauwe broccoli bevat ongeveer 93 microgram. Zo'n portie broccoli bevat ook een hoop (288 milligram) kalium, een stof die kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Broccoli bevat daarnaast veel vezels, die het slechte cholesterolgehalte en het risico op hartziekten kunnen verlagen.
Broccoli is al heerlijk met alleen wat peper en zout. Wil je wat extra kruiden toevoegen? Ga dan voor oregano, laurier, koriander, tijm, basilicum, dragon of natuurlijke smaakmakers zoals knoflook.
Bij wokken, ook wel roerbakken genoemd, bak je supersnel klein gesneden groenten, vlees, vis en/of kip op hoge temperatuur gaar in een klein beetje olie.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.