De belangrijkste tip om schiften te voorkomen: zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Liefst kamertemperatuur. Zo 'schrikken' de ingrediënten niet van elkaar en mengen ze makkelijker.
Of je brengt je vloeistoffen van koud/kamertemperatuur aan de kook. Wat betreft het schiften, het kan zijn dat de "schok" van het toevoegen van koude melk aan een heet gerecht ervoor zorgt dat het schift. Laat je melk (wat voor soort dan ook) op kamertemperatuur komen voordat je het toevoegt.
Gelukkig is er een makkelijke manier om schiften helemaal te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is de hoeveelheid koffiemelk in de frisdrank te reguleren . Probeer ongeveer 60 ml koffiemelk toe te voegen aan een vol blikje frisdrank, want een teveel aan koffiemelk heeft de neiging om te schiften.
Voeg iets zetmeelrijks toe . Deze truc verdunt zuren en stabiliseert tegelijkertijd de melkemulsie, waardoor deze niet meer kan scheiden. Je hebt verschillende uitvoeringsopties. Ten eerste kun je een papje maken van een mengsel van maïzena en water, dat je vervolgens aan de soep kunt toevoegen.
Schiften is een proces waarbij een emulsie van een vet en een andere stof, vaak door temperatuuromstandigheden, weer uiteenvalt in de afzonderlijke componenten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met boter of mayonaise. Om schiften van voedingsmiddelen tegen te gaan worden aan deze emulsies vaak stabilisatoren toegevoegd.
Als je je gerecht langzaam laat sudderen en het meteen serveert, kun je de kokosmelk eerder toevoegen voor een rijkere smaak. Maak je een grote pan of bewaar je restjes voor later? Voeg de kokosmelk dan op het laatste moment toe. Dit voorkomt dat de kokosmelk gaat schiften bij het opwarmen.
Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso. Zo wordt trouwens panir gemaakt, een vleesvervanger.
Houdbare melk wordt een paar seconden op een veel hogere temperatuur verhit, tussen de 130 en 150 graden. Hierdoor verdwijnen bijna alle bacteriën, waardoor de melk veel langer houdbaar is.
Bij het koken van ons pannetje melk gebeurt dit aan het grensvlak vloeistof-lucht; hierdoor ontstaat het vel, dat ook nog wat vet en caseïne insluit. De oorzaak van het overkoken is dus het vel, dat ontstaat doordat vele eiwitten boven 70oC na korte of lange tijd denatureren.
In light frisdranken zit geen of minder suiker dan in frisdranken met suiker. Daarom zitten in light frisdranken minder calorieën. Maar ook in light frisdranken zitten zuren die slecht zijn voor het gebit. We raden aan om in plaats van frisdranken te kiezen voor (kraan)water, thee en koffie zonder suiker.
Ook koffie, wijn en sportdranken hebben een pH die lager ligt dan 5.5. Recordhouder is cola, met een pH rond de 2.7, iets zuurder dan azijn en citroensap. Dat we dat niet merken komt door de grote hoeveelheid suiker of zoetstoffen; de zoete smaak maskeert de zure smaak.
In frisdrank zit veel energie die je lichaam kan gebruiken, maar die energie bestaat bijna alleen uit suiker. Je kunt hierdoor te zwaar worden. Bovendien vult frisdrank minder goed dan vast voedsel: je krijgt geen vol gevoel van frisdrank. Dat betekent dat je gewoon nog moet eten als je frisdrank drinkt.
Hoe vetter de melk, hoe kleiner de kans op aanbranden. U kan het aanbranden voorkomen door te werken op een zacht vuur, door met een houten lepel voortdurend te roeren tijdens het opwarmen of door een kookpot te gebruiken met een dikke bodem.
Nooit meer water laten overkoken
Onze truc? Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Koude melk heeft de neiging beter te schuimen dan warme melk. Dit komt doordat de eiwitten in koude melk stabieler zijn en gemakkelijker lucht vasthouden tijdens het opschuimen. Wanneer je melk opwarmt, verandert de eiwitstructuur, waardoor het moeilijker wordt om een stabiele schuimlaag te vormen.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Zo kun je geschifte saus redden
Voeg een scheutje koud water of witte wijn toe en plaats een staafmixer op de bodem van je pannetje. Laat de mixer telkens kort pulseren en herhaal dit tot het vet en de vloeistof weer één saus worden. Mix nog even goed door tot je weer een glimmende, gebonden botersaus hebt.
Schifting ontstaat wanneer kleine olie druppels of vetten samenvoegen. Dit proces wordt meestal veroorzaakt doordat de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift gaan als het water niet in de juiste verhoudingen is toegevoegd aan je product.
Je hebt verschillende soorten kokosmelk in de handel. Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven. Ook bij ingevroren melk zijn vaak laagjes te zien.
Drink je zero of light-varianten van je favoriete frisdrank omdat dit beter voor je schijnt te zijn? Helaas. Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen.
Iedere dag een blikje suikerrijke frisdrank (330 ml) drinken, verhoogt je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20%.
Hoeveel gewicht je kunt verliezen als je stopt met frisdranken, hangt af van hoeveel je in het begin drinkt. Als je één blikje van 150 calorieën per dag laat staan en die calorieën niet vervangt door een ander suikerhoudend drankje, dan kom je in een jaar tijd op 7 kilo aan.