Kan chocola hart- en vaatziekten helpen voorkomen? In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen (antioxidanten). Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten.
Kan goed zijn voor je hart- en bloedvaten
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Pure chocolade staat bekend om zijn rijke gehalte aan antioxidanten, met name polyfenolen. Onderzoekers veronderstellen dat polyfenolen de bloedtoevoer naar de benen verbeteren door biochemische processen te beïnvloeden die de verwijding van de slagaders bevorderen.
Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze stoffen helpen oxidatieve stress tegen te gaan, een factor die een rol speelt bij verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen en ziektes.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkeiwitten en vet – allemaal factoren die symptomen kunnen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Dit geldt met name voor mensen met lactose-intolerantie of aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom .
Eet vaker plantaardige producten en vette vis en verminder je inname van vlees. De omega-3-vetzuren in vette vis bevorderen de gezondheid van hart en bloedvaten en verbeteren de bloedsomloop. Eet daarnaast veel groente en fruit, beperk verzadigde vetten in onder andere rood vlees en kaas en vermijd te veel zout.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Het bevat veel calorieën, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het zorgt er ook voor dat tandplak zich op je tanden kan vormen en zich kan verspreiden, wat uiteindelijk leidt tot tandbederf.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Aanbevolen hoeveelheid. Experts adviseren om je dagelijkse chocolade-inname te beperken tot ongeveer 30 gram, wat ongeveer overeenkomt met twee blokjes chocolade van een standaard chocoladereep. Deze hoeveelheid wordt als veilig beschouwd en kan zelfs gezondheidsvoordelen bieden, vooral bij het kiezen van chocolade met een hoog cacaogehalte.
Specifieke voordelen van chocolade voor de gezondheid van uw hart kunnen zijn: Chocolade is rijk aan magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen , waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Recente studie hebben laten zien dat de consumptie van pure chocolade de bloeddruk significant kan laten dalen.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Donkere chocolade gemaakt van 100% cacaoboter, zoals die van Leonidas, bevat heel weinig cholesterol. Melkchocolade bevat tussen 15 en 18 mg cholesterol per 100g, wat een onbeduidende hoeveelheid is.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Chaler B Chocolade uit Quebec met 51% melk werd in 2023 uitgeroepen tot de beste melkchocolade ter wereld en het is een prachtige "donkere" melkchocolade reep. Er zijn echt geweldige repen van Scottish Ocelot Chocolate - Violet Milk, Toasted Buckwheat.
Hoe meer bloed je tijdens je menstruatie verliest, hoe groter de kans op ijzertekort ofwel bloedarmoede. Dit kun je (deels) tegengaan door extra ijzerrijke voeding te eten – zoals vlees, peulvruchten, groene groenten, vis, noten, volkoren brood en gedroogd fruit (abrikozen) – en door extra vitamine C te nemen.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.