Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
De cacao in pure chocolade is een natuurlijke bron van vezels, vitaminen en mineralen en heeft potentiële voordelen voor je hart, hersenen, darmen en algehele gezondheid . Pure chocolade bevat vele malen meer antioxidanten dan groene thee of rode wijn.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen. Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen dosis is ongeveer 30-60 gram , zeggen experts. Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een Hershey's Special Dark Chocolate reep van 41 gram bevat 190 calorieën.
Kies repen met 70% cacao of meer
Meer cacao (zeg, minstens 70%) betekent dat er minder ruimte is voor toevoegingen zoals suiker of andere smaakstoffen. Een hoger cacaogehalte betekent ook dat een reep meer antioxidanten bevat en meer voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en magnesium bevat.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Met cacaopercentages variërend van 50% tot meer dan 90% geldt: hoe hoger het percentage, hoe meer voordelen het biedt . Dit betekent meer flavonoïden, minder suiker en een intensere cacaosmaak.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïnegerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Ghirardelli's 60% pure chocolade met cacao verlaagde de diastolische bloeddruk statistisch na een week. De hogere concentratie pure chocolade was de enige die statistisch significante resultaten opleverde binnen de bloeddrukmeting.
Sommige pure chocolade kan veel zware metalen bevatten, met name lood en cadmium. 13 Blootstelling aan zware metalen wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen, waaronder aandoeningen van de luchtwegen, het zenuwstelsel, de spijsvertering, het hart- en vaatstelsel, de urinewegen en het immuunsysteem .
Magnesium: Chocolade, vooral pure chocolade met een hoger cacaopercentage, bevat van nature magnesium, wat in verband is gebracht met een verbeterde slaapkwaliteit en een betere spier- en zenuwfunctie . Het eten van een portie pure chocolade kan daarom gunstig zijn voor je nachtrust.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Ja, gezonde pure chocolade heeft een cacaogehalte van minimaal 70% en bevat weinig toegevoegde suikers. Naast de antioxidanten bevat pure chocolade ook mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Maar de beste antioxidanten krijg je binnen vanaf 85%.
Maar nogmaals, matigheid is de boodschap. " Elke dag een beetje chocolade eten, in combinatie met een evenwichtig en gevarieerd dieet, draagt niet per se bij aan gewichtstoename ", zegt Yeung. Dat geldt vooral als je pure chocolade eet, die minder suiker en vet bevat dan melk- en witte chocolade.
Voor mensen die chocoladerepen gebruiken, is 28 gram meestal gelijk aan een klein vierkantje of stukje . Over het algemeen: standaard pure of melkchocoladerepen wegen ongeveer 113 gram, dus het afbreken van een kwart van een reep is ongeveer gelijk aan 28 gram. Sommige merken maken repen met kerven, waardoor het makkelijker is om een ounce te schatten door de vierkantjes te tellen.
Pure chocolade wordt beschouwd als functioneel voedsel vanwege de antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.
Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Mensen met migraine of acne hoeven chocolade niet te mijden.
Theobromine is een stofje dat erg lijkt op cafeïne, maar anders werkt. Ze verlagen de bloeddruk op een paar manieren: De flavanolen zorgen dat er meer stikstofoxide wordt geproduceerd door je bloedvaten en dat maakt je bloedvaten soepeler en wijder en dus je bloeddruk lager.
Ik heb het over de pure variant – minstens 70% cacao (je ziet dit op het etiket). Waarom? Chocolade met meer dan 70% cacao bevat namelijk veel theobromine (sorry voor het saaie wetenschappelijke woord), en theobromine blijkt een aantal unieke vetverbrandende eigenschappen te hebben .
Verzadigd vet en calorieën
Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.