Chocolatier van het Jaar 2024 voor Brussel Yasushi Sasaki staat symbool voor verfijning en precisie. Met een obsessie voor zuivere smaken en het gebruik van verschillende 'origin' chocolades, heeft hij het hart van de jury en vele chocoladeliefhebbers gewonnen.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Sinds 2002 is Carlo Midiri eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij geldt nu als de beste chocolatier van Nederland. Ook won hij al verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award, een vakwedstrijd op het allerhoogste niveau.
De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld. Hierdoor is het cacaopercentage in Belgische chocolade hoger dan in de meeste internationale producten.
Chocoladeliefhebbers watertanden vast bij het zien van bovenstaande foto en voor velen onder ons zal het ook daar bij blijven. De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld.
To'ak Chocolate uit Ecuador staat bovenaan de lijst van duurste chocolade ter wereld. De prijs is $685 (ongeveer ₹57.100) voor een reep van 1,5 ounce. Een voormalige Wall Street-handelaar Jerry Toth richtte To'ak op terwijl hij op jacht was naar de beste cacaobonen uit de regenwouden van Ecuador.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Zwitserland heeft, zonder twijfel, een aantal van de beste chocolade ter wereld. Zwitserse chocolade is meestal hoogwaardige melkchocolade, met een zijdezachte textuur. Veel mensen danken de heerlijke smaak van Zwitserse chocolade aan de hoogwaardige melk die ze gebruiken van lokale Alpenkoeien.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
België – Top-rated land met de beste chocolade
Het is immers het beste land als het gaat om chocoladeproductie.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
In 2023 was Mars Wrigley Confectionery de grootste chocolade- en cacaoproducent ter wereld, met een netto-omzet van 22 miljard Amerikaanse dollars. Ferrero Group en Mondelēz completeerden de top drie, beide met een netto-omzet van meer dan tien miljard Amerikaanse dollars.
De pure chocolade van Amedei, Amedei Porcelana , wordt vaak de duurste chocolade ter wereld genoemd. Het heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder “Best bean to bar”, “Best Dark Chocolate Bar” en de “Golden Bean Award” (Academy of Chocolate Awards).
De winnaar
De gedecoreerde figuurtjes van Aldi kwamen het best uit de test, met een score van 20,5/25. De chocolade Sinterklaas van Hema (die van 125 g) kaapte de zilveren medaille weg met 19,5/25 en de derde plaats is voor Carrefour met een mooie 18,25/25.
Mars, Incorporated [Jaarlijkse omzet: 45 miljard USD]
Met een focus op innovatie en consumentenvoorkeuren blijft Mars zijn leidende positie op de chocolademarkt behouden en biedt het iconische merken aan die bij consumenten over de hele wereld in de smaak vallen.
Franse chocolade, met name ambachtelijke soorten, zijn genuanceerder en fijner dan Belgische en Zwitserse chocolade vanwege hun delicate smaak in kleinere porties. Franse truffels wegen bijvoorbeeld meestal 10 gram, vergeleken met hun tegenhangers over de hele wereld die meestal 15 gram wegen.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
De chocolades van To'ak. Bekend als de meest exclusieve en tegelijk duurste chocoladerepen ter wereld. Geheel gemaakt in Ecuador. Gelukkig hebben ze voor de mensen als wij die geen honderden euro's klaar hebbe liggen voor een chocoladereep inmiddels ook de 'Signature' lijn.
Energiebesparing. In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
De chocolade van Côte d'Or, de Tuc- en ook de Prince-koekjes blijven Belgisch. Mondelez, het vroegere Kraft, behoudt zijn drie fabrieken in ons land.