De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Niet alle aardbei-achtige planten hebben lekkere aardbeien. Zo zijn de aardbeien van de schijnaardbei en de wateraardbei niet lekker (zie mijn blog over de bosaardbei – Fragaria vesca).
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Wil je in korte tijd veel heerlijke aardbeien eten, dan zijn de “kortdragende” aardbeien rassen het meest geschikt. De oogst duurt ongeveer 3-4 weken en in die tijd pluk je dagelijks heerlijke verse aardbeien. Sommige soorten geven al eind mei de eerste aardbeien, en anderen pas eind juni.
Welke wilde aardbeien veilig zijn om te eten, hangt af van waar ze groeien , aangezien sommige zich in gebieden kunnen bevinden die besmet zijn met chemicaliën, dieren of andere invloeden. Aardbeien zijn een kenmerk van de zomer en komen prominent voor in fruitsalades en verse desserts.
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
🍓 Wilde aardbeien zijn niet giftig voor mensen . Geniet van de veiligheid en voedingswaarde van wilde aardbeien als tussendoortje voor uw kinderen 🍓—giftige mythes ontkracht! 🍓 Wilde aardbeien zijn veilig en voedzaam voor kinderen, boordevol vitamine C en vezels. Pas op voor look-alikes zoals valse en Virginia aardbeien, die oneetbaar of giftig kunnen zijn.
Kun je nep-aardbeien eten? Hoewel nep-aardbeien absoluut flauw zijn, zijn ze eetbaar en ongevaarlijk . Als je een nep-aardbeiplant in je achtertuin hebt, is het een onschadelijk onkruid. De bessen zijn in ieder geval een leuke herinnering dat de natuur vol zit met allerlei interessante planten.
Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit. Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt.
De vruchtjes zijn heerlijk als tussendoortje! Of eigenlijk moeten we zeggen: schijnvruchtjes; de pitjes zitten namelijk aan de buitenkant. Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Hoewel je witte aardbeien onbewust met zuur en bitter associeert, zijn ze dat allesbehalve. Gemiddeld genomen smaken ze zelfs zoeter in vergelijking met de rode variant.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is een echte fopneus. Hij lijkt qua uiterlijk ontzettend veel op de bosaardbei, maar qua smaak niet, want het is een droog vruchtje met harde pitjes. De schijnaardbei is gelukkig niet giftig, de enige schade die je oploopt is teleurstelling.
In een rijpe aardbei bijten kan een heerlijke ervaring zijn. Maar als u allergisch bent voor aardbeien , kan het eten van deze rode bessen een scala aan symptomen veroorzaken. U kunt last krijgen van huiduitslag, een vreemd gevoel in uw mond of zelfs een ernstigere reactie zoals anafylaxie.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Toepassing: De sieraardbei is een prima bodembedekker die leuke eetbare siervruchten geeft, maar deze zijn anders dan de gewone aardbeien; smaak- en geurloos. Ze zijn wel te gebruiken als garnering of versiering van bijv. gebak. Een licht winterdek is aan te bevelen.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan. Laat ze dus rustig hun gang gaan als er ruimte voor is.
Omdat aardbeien bederfelijk zijn, is het het beste om ze rechtstreeks van de plant te eten , bij voorkeur nog warm van de zon. Je kunt ongewassen fruit een paar dagen in de koelkast bewaren.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
Gezondheidsvoordelen:
De flavonoïde quercetine, die veel voorkomt in wilde aardbeien, heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen het cholesterol te verlagen en het risico op bepaalde vormen van kanker te verkleinen .
Wilde aardbeien zijn zoet en aromatisch met een zachte zuurgraad . Hun smaak is meer bloemig en geconcentreerd dan die van gewone aardbeien.
De bosaardbei (Fragaria vesca) is de wilde variant van de gekweekte aardbei, ook wel cultuuraardbei genoemd. Aardbeien behoren botanisch gezien tot de rozenfamilie (Rosaceae).