Tips voor goudgele aardappeltjes: Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar, hierdoor proef je de ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Kokosolie is de beste keus! Zelfs als je kokosolie 8 uur lang blijft frituren op 180 graden, neemt de kwaliteit niet af. Kokosolie bevat veel verzadigde vetten, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan. Wel heeft kokosolie een specifieke smaak, dus dit kan wel het eten beinvloeden.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Alternatieven voor zonnebloemolie
Probeer olijfolie of druivenpitolie .
Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. "Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Geraffineerde pindaolie is de beste olie om te gebruiken voor het maken van frietjes. Je kunt ook koolzaadolie of saffloerolie gebruiken. Bovendien zijn restaurantfrietjes zo knapperig omdat ze onder andere continu oude olie gebruiken.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in.
De lekkerste zelfgemaakte frietjes
Zelfgemaakte frietjes worden het allerlekkerst als je ze frituurt in een frituurpan. Bak ze eerst even voor op 160 graden Celsius. Leg ze daarna voor ongeveer 20 minuten op een bakplaat om af te koelen.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
Olie rijk aan verzadigde vetzuren heeft een hoger rookpunt dan olie rijk aan onverzadigde vetzuren. Ze zijn daarom geschikter voor dit soort bereidingen. Alleen oliën met een hoog rookpunt (bij voorkeur boven 220°C) zijn geschikt om te frituren. Dit is het geval voor arachideolie of geraffineerde zonnebloemolie.
Rijstolie is geschikt voor consumptie, heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt van 255°C (490°F), waardoor het zeer geschikt is om eten te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken (wokken). Rijstolie is populair in de keuken van Aziatische landen, als China, Japan en Thailand.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Stevige oliën die geschikt zijn voor het bakken, roerbakken of roosteren van voedsel zijn onder andere avocado-, koolzaad-, maïs-, druivenpit-, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pinda-, rijstzemelen-, saffloer-, soja- en zonnebloemolie .
Over het algemeen zijn olijfolie, avocado-olie en koolzaadolie gezond om mee te koken. Zonnebloemolie kan goed zijn om ondiep in te bakken. Olie bereikt het rookpunt zodra het begint te roken en af te breken. Zodra het het rookpunt passeert, komen er vrije radicalen vrij die schade kunnen toebrengen aan cellen in het lichaam.
Voor roerbakken is rijstolie dus de lekkerste en gezondste keuze. Ook bij het bakken en braden wordt er met hoge temperaturen gewerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk bakt in olijfolie komen er schadelijke stoffen vrij, omdat er wordt gekookt bij een hogere temperatuur dan het rookpunt van olijfolie.
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Olijfolie en avocado-olie zijn goede keuzes om te frituren. Pinda- en palmolie zijn minder geschikt, om gezondheids- of milieuredenen.
Leg de frieten in een grote kom met water en 15 gram zout en laat dit een half uur staan. Het zoute water trekt vocht uit de aardappels, waardoor ze knapperiger worden tijdens het bakken. Giet dan het water af, spoel de frieten 2 keer schoon met koud water en laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet.
Hoe dol we ook zijn op boter, het verbrandt te snel op hoog vuur, wat nodig is voor optimale knapperigheid. Hoewel olijfolie heerlijk smaakt bij aardappelen, heeft het ook een lager rookpunt. De oplossing: meng EVOO met plantaardige olie (of een andere neutrale olie met een hoog rookpunt).