Welk brood is het meest geschikt? In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood.
Welk brood geef je je baby wanneer hij of zij 7-9 maanden is? Voor baby's van 7 tot en met 9 maanden is lichtbruin brood een goede keuze. Brood met korst is ook geschikt, omdat het kauwen op de korst helpt bij de ontwikkeling van de mondspieren. Voeg een beetje boter of margarine toe voor extra vitaminen.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Na 6 maanden
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood. Gebruik voor de eerste hapjes brood lichtbruin brood.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
Oudere baby's vanaf 9 maanden kunnen dan beginnen met spiegelen en leren hoe ze brood op de volwassen manier kunnen eten! Samenvattend, baby's kunnen meergranenbroodjes eten, maar kies met zorg .
Waarom is brood gezond voor je baby? Brood zit boordevol vezels, granen, koolhydraten, eiwitten, jodium, ijzer en vitamine B. Die voedingswaarden zijn een gezonde energiebron. Bovendien heeft je kind ze nodig voor een gezonde spijsvertering en om zich verder te ontwikkelen.
Rooster het brood lichtjes, snijd de korstjes eraf en snijd het in dikke repen (ongeveer de breedte van twee vingers) die uw baby in zijn handpalm en op zijn tandvlees kan leggen .
Zuurdesem kan ook een voedzame toevoeging zijn voor baby's . Zuurdesem gemaakt door traditionele melkzuurfermentatie kan gemakkelijker te verteren zijn. Zuurdesem kan iets meer natrium bevatten, dus gebruik dit in afwisseling met andere broden met minder natrium.
Begin niet met hapklare stukjes! Nieuwe vaste voedseleters van 6 maanden oud hebben grotere stukken nodig dan 9 maanden oude! Meestal is het het beste om te beginnen met stukjes voedsel ter grootte van een vinger of twee vingers .
Zuurdesem of ander stevig witbrood
Zacht witbrood kan taai worden in de mond van uw baby, maar de textuur van stevigere opties zoals zuurdesembrood of rustiek witbrood blijft veel beter behouden.
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Meergranenbrood bevat minstens 3 verschillende graansoorten en kán als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen.
Koekjes, Bagels (gemaakt zonder noten, zaden of harde stukjes volkorenkorrels), • Engelse muffins, • Pitabroodjes (wit, tarwe, volkoren) , • Broodjes (wit, tarwe, volkoren, aardappel), • Zachte tortilla's (tarwe of maïs).
Volkorenpasta en andere volkorenproducten
Ook pasta en couscous mogen 'volkoren' worden genoemd als ze voor 100% uit volkoren(durum)tarwe bestaan. Dat geldt ook voor crackers, toastjes en koekjes. Een product dat niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat, mag niet 'volkoren' worden genoemd.
Meerdere organisaties in de VS bevelen de inname van volkoren granen aan . Vanaf de leeftijd van zes tot twaalf maanden wordt door Healthy Eating Research aanbevolen om de baby een verscheidenheid aan volkoren producten aan te bieden, zoals bruine rijst of volkoren granen [130].
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Soorten brood
Vezels zijn heel goed voor de spijsvertering, maar de darmen van je kind zijn nog niet veel gewend. Wacht daarom nog even met volkorenbrood en kies eerst voor lichtbruin brood zonder zaden of pitten. Vanaf acht maanden kun je wel volkorenbrood geven.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Welk broodbeleg voor baby's? Een baby van 6-10 maanden heeft eigenlijk nog niet veel broodbeleg nodig. De boterham besmeren met zachte margarine of boter is genoeg! Die opties zijn rijk aan goede vetten en vitamine A, D en E, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van je baby.