Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Dit is misschien het eerste wat u opmerkt als uw rundvlees bedorven is, zelfs voordat u de koelkast opent. Bedorven rundvlees zal een geur ontwikkelen die lijkt op ammoniak of zwavel . Kortom, het zal niet lekker ruiken. Af en toe zal rundergehakt een lichte geur ontwikkelen als het in een luchtdichte verpakking heeft gezeten, en dat is prima.
Ruik je niet meteen iets geks, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijgt – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden.
Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Methaanthiol is een kleurloos en onaangenaam ruikend gas dat voortkomt van het brein en bloed van mensen en dieren. Methaanthiol is aanwezig in het brein en bloed van levende mensen. Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool.
Kleur, textuur, geur en de houdbaarheidsdatum bieden allemaal belangrijke aanwijzingen of uw gehakt bedorven is of nog veilig is om te eten . En als u twijfels hebt over de kwaliteit of versheid van uw gehakt, gooi het dan weg — het alternatief kan voedselvergiftiging zijn.
Als uw vlees ranzig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, scherpe ammoniakgeur . Gooi uw vlees weg als het een slechte geur heeft, vooral als de houdbaarheidsdatum van het vlees is verstreken. Druk uw neus niet tegen of in de buurt van het vlees om het te ruiken.
Hoe bizar het ook klinkt, het is eigenlijk een heel goed teken als je vlees een beetje zuur of zwavelachtig ruikt. Wanneer de proteïne in kwestie stevig ingepakt wordt met zijn eigen sappen, ontstaat er melkzuur in de verpakking, waardoor er een vreemde geur ontstaat in de ingesloten lucht die het vlees zelf doordringt.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Doe het gesneden vlees in kokend water en voeg 3 laurierblaadjes, 1 zwarte koffie, een beetje peper en 1 tot 2 eetlepels sojabonenpasta toe om de geur van varkensvlees te verwijderen . Voeg genoeg water toe om het vlees te bedekken. Meng de kruiden en sojabonenpasta goed, kook het op hoog vuur en kook het op middelhoog vuur gedurende ongeveer een uur om het te voltooien.
Vlees is een bederfelijk goed, wat betekent dat het snel kan bederven. Er zijn verschillende redenen waarom vlees kan bederven, waarvan de belangrijkste onjuiste bewaartemperaturen zijn. Een onjuiste bewaartemperatuur stimuleert de groei van bacteriën die het slijm, de gifstoffen en de geuren produceren die je associeert met bedorven vlees.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma .
Als er na een half uur nog steeds een sterke geur overblijft, of als de geur meer naar ranzig ei neigt, kan het bedorven zijn . Hier zijn tekenen dat uw vacuümverpakte vlees zijn beste tijd gehad kan hebben: De verzegeling voelt los of slap aan voordat u de verpakking probeert te openen.
Men weet gewoon niet waarnaar vers vlees moet ruiken. Men vindt het dan al stinken terwijl het misschien 8 uur tevoren geslacht is! Vers rundvlees moet een kenmerkende zoete en weeïge lucht hebben. Varkensvlees heeft een wat sterkere geur die een beetje lijkt op de geur van urine.
Lijkgeur is dus in principe niet gevaarlijk, maar kijk uit in kleine afgesloten ruimtes waar iemand wekenlang ligt. Ook kan maandenlange blootstelling (als de geur bijvoorbeeld in wanden of plafonds zit) lichte klachten als hoofdpijn en luchtwegproblemen geven.
Indole: Een verbinding met een sterke rioolgeur, geproduceerd door de afbraak van eiwitten in dode lichamen. Indole heeft een muffe, fecale en bloemige geur, vergelijkbaar met Skatol . Dimethyldisulfide: Een bekende vluchtige organische verbinding en ontledingsbijproduct waarvan bekend is dat het bromvliegen aantrekt. Heeft een knoflookachtige geur.