Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Het fruit blijft dan liggen, en gaat al gisten voor het verteerd kan worden – met verlies van de voedingswaarde tot gevolg. Een andere uitleg is dat je het zuur-baseevenwicht van je bloed verstoort door fruit na de maaltijd te eten. Fruit zou het lichaam namelijk verzuren, al dan niet door die eerdergenoemde gisting.
Antwoord: Fruit eten bij of vlak na de maaltijd heeft positieve effecten op de spijsvertering. Vitamine C helpt bijvoorbeeld om ijzer uit de maaltijd op te nemen. Daarnaast bevat fruit vezels die bijdragen aan een goede stoelgang en zorgen voor meer verzadiging.
Als jij direct na het diner een appel eet, blijft deze appel in je maag bovenop je diner liggen en kan hij gaan gisten. Gevolg: een opgeblazen gevoel. Je mag dus prima een stuk fruit eten, maar wacht een uur of twee met het aansnijden.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Mythe 1: Altijd fruit eten op een lege maag
Hoewel de vezels in fruit de afgifte van voedsel uit je maag kunnen vertragen, is de rest van deze beweringen onjuist. Fruit kan ervoor zorgen dat je maag langzamer leegloopt, maar het zorgt er niet voor dat voedsel onbeperkt in je maag blijft zitten.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
In tegenstelling tot groenten, die vrij kunnen worden gegeten (maar altijd zonder overdaad), is fruit een bron van suikers. Het is dus belangrijk om er niet te veel van te eten. Het kan daarom een goed idee zijn om ze tussen de maaltijden door te eten, om trek tegen te gaan en overeten te voorkomen.
Het beste moment om appels te eten is 's ochtends . Omdat de pectine die in appels zit erg goed is voor de darmen. Pectine ondersteunt de darmfunctie effectief en voorkomt constipatie. Je kunt appels eten als je een beetje honger hebt, het kan een voedzame snack zijn en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Volgens Ayurveda mogen appels nooit op een lege maag worden gegeten . Dit kan ervoor zorgen dat u zich verstopt en opgeblazen voelt. De oude Indiase geneeskunst beveelt aan om appels een uur na het ontbijt of een uur na de lunch te eten.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Het dagelijks eten van een appel op een lege maag in de ochtend of in de avond kan voordelen bieden, zoals een betere spijsvertering, een verzadigd gevoel, een betere bloedsuikerspiegel, een betere gezondheid van het hart, een sterker immuunsysteem en het leveren van essentiële vitaminen en mineralen.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Ja, het is veilig om appels en bananen tegelijk te eten . Appels zijn knapperig, felgekleurd en een van de populairste vruchten ter wereld. Bananen zijn ook gezond, lekker en een heel handig tussendoortje. Beide zijn extreem gezond en lekker.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Appels zijn goed voor je hart
Daarnaast hebben ze veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren.