Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
De aardbei behoort tot de bessen
Aardbeien bestaan voor het grootste gedeelte uit water, maar zoals voor alle bessen geldt, bevat deze vrucht veel vitamines. Aardbei bevat veel vitamine C. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien bevatten ook veel foliumzuur.
En de populaire aardbei is helemaal geen bes . Botanisten noemen de aardbei een "valse vrucht", een pseudocarp. Een aardbei is eigenlijk een meervoudige vrucht die bestaat uit veel kleine individuele vruchten die in een vlezige houder zijn ingebed.
Plantkundig is de aardbei een schijnvrucht. Ze bestaat namelijk voor het grootste deel uit een opgezwollen bloembodem. De eigenlijke vruchtjes zijn de zaadjes ('pitjes') op die bloembodem.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Bananen zijn bessen
Jazeker! Hoe verrassend het ook klinkt, botanisch gezien worden bananen als bessen beschouwd. Bananen zijn afgeleid van een enkele bloem met meer dan één eierstok, waardoor ze een samengevoegde vrucht zijn.
De kleine bruine structuren die op het oppervlak van de aardbei aanwezig zijn, zijn honderden vruchtjes, die elk een enkel zaadje omsluiten . Elk van deze zaadjes ontwikkelt zich vanuit een enkel vruchtbeginsel, en de wand van dat vruchtbeginsel ontwikkelt zich tot de verharde en dunne bedekking, wat het vruchtje is.
Bij de aardbei heeft de bloem veel afzonderlijke vruchtbladen die op de bloembasis of het bloemreservoir zijn ingebed. Het vlezige deel van het stukje dat we eten, is uitsluitend gemaakt van het bloemreservoirweefsel, dus het is een vals fruit.
Aardbeien en frambozen zijn in botanische zin niet echt bessen. Ze komen voort uit één bloem met meer dan één vruchtbeginsel, waardoor ze een samengestelde vrucht zijn . Echte bessen zijn eenvoudige vruchten die voortkomen uit één bloem met één vruchtbeginsel en hebben doorgaans meerdere zaden.
Om een "bes" te zijn, moet het voedsel slechts één vruchtbeginsel hebben . En bessen zoals wij ze kennen, zoals aardbeien, frambozen en bramen, hebben meer dan één vruchtbeginsel. Als gevolg hiervan beschouwen botanisten vruchten zoals aardbeien als pseudocarp of schijnvrucht. "Botanisch gezien zijn aardbeien eigenlijk een vrucht.
Elk klein vlezig fruit wordt in de volksmond een bes genoemd, vooral als het eetbaar is. Frambozen, bramen en aardbeien zijn bijvoorbeeld geen echte bessen, maar samengestelde vruchten: vruchten die bestaan uit een aantal kleinere vruchten. Veenbessen en bosbessen zijn echter echte botanische bessen.
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent. Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend).
Botanisch gesproken is de framboos geen bes, maar een samengestelde vrucht met talrijke kleine steenvruchtjes rondom de bloembodem.
Nou, het lijkt erop dat aardbeien vol verrassingen zitten, of liever gezegd ermee bedekt zijn, want die zaadachtige witte stippen zijn eigenlijk geen zaden. De ontpitte accessoires van de aardbeien worden dopvruchten genoemd , en ze zijn in feite de vrucht van de plant, met elk een enkel zaadje erin.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Dat komt omdat wat eruitziet als de "zaden" van een aardbei, in werkelijkheid de vrucht is , zei hij. Die kleine gele of bruine ovalen aan de buitenkant van aardbeien worden dopvruchten genoemd. En net als de meeste vruchten, heeft elke dopvrucht een zaadje erin. Gemiddeld hebben middelgrote aardbeien 200 dopvruchten.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Bij meloen gaat het om diverse soorten uit de familie van de Cucurbitaceae. De meloenplant produceert meestal zoete, eetbare, vlezige vruchten. De term 'meloen' wordt gebruikt voor de plant, maar ook voor de vrucht. Botanisch gesproken is de meloen (de vrucht) eigenlijk een bes.
De definitie van bessen
Botanisch gezien zijn aardbeien dus geen bessen, maar samengestelde vruchten. Zelfde geldt voor frambozen en bramen.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Het blijkt dat bes eigenlijk een botanische term is, geen gangbare Engelse. Bramen, moerbeien en frambozen zijn helemaal geen bessen, maar bananen, pompoenen, avocado's en komkommers wel. Dus wat maakt een bes? Nou, een bes heeft zaden en vruchtvlees (correct "pericarp" genoemd) die zich ontwikkelen uit de eierstok van een bloem.
Dat de pompoen eigenlijk een bes is? Bij bessen denken veel mensen meteen aan rode, blauwe of bosbessen. Het woord "bes" mag dan misschien niet in "pompoen" voorkomen, botanisch gezien is de pompoen wel een bes.