Behalve uit Nederland, komt veel rauwe kip uit Duitsland en België. Zo'n 20 procent van de kip komt van buiten de Europese Unie,vooral uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld. Kip uit Brazilië komt diepgevroren of gezouten in Nederland aan.
Kipfilet is het borstdeel van de kip. Kenmerk van kipfilet is dat deze vetarm en lichtverteerbaar is. Het is daarom een populair alternatief voor varkens- en rundvlees als bestanddeel van de avondmaaltijd. Kipfilet wordt ook veel gebruikt als blokjes of reepjes in roerbakgerechten.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Toch importeren we jaarlijks meer dan 440.000 ton aan kippenvlees uit het buitenland. Zo wordt er kip uit onder andere Brazilië en Thailand geïmporteerd. De kip wordt opgesneden in verre landen en diepgevroren geëxporteerd naar Nederland.
Al ons verse kippenvlees en kipvleeswaren hebben minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Sinds eind 2021 geldt dit voor al onze kipvleeswaren en sinds januari 2024 geldt dit voor al onze verse kip. Al onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
DEN HAAG – Kipfilet van Bio+ krijgt van de Consumentenbond de hoogste waardering met een 8,2. De dikste onvoldoendes zijn er voor Jumbo (4,4) en Aldi (Cornfield, 3,8). DEN HAAG – Kipfilet van Bio+ krijgt van de Consumentenbond de hoogste waardering met een 8,2.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Behalve uit Nederland, komt veel rauwe kip uit Duitsland en België. Zo'n 20 procent van de kip komt van buiten de Europese Unie,vooral uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld.
Een rauw stuk kipfilet uit de supermarkt is geen voorbeeld van bewerkt voedsel. Gegaarde kipfilet voor op brood (met vaak toevoegingen zoals kaliumlactaat, natriumasorbaat, dextrose, bamboevezel en natriumnitriet) is dat wel. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50-60% van onze huidige energie-inname komt van bewerkt voedsel.
Onze telers en boeren uit Nederland
Veel van onze producten komen van dichtbij, oftewel van Nederlandse bodem. Vers en smaakvol, direct afkomstig van Nederlandse boeren en telers. Ons motto: van dichtbij als het kan, van verder weg als het moet.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
De Franse maïskip, ook wel Poulet Jaune genoemd, beschikt over een specifieke gele kleur die terug te leiden is aan het voedsel dat de kippen consumeren. Zo krijgen deze kippen extra mais gevoerd. Naast dat mais zorgt voor deze unieke kleur draagt dit voedsel uiteraard ook bij aan de smaak van het kippenvlees.
Beter Leven 1-ster is geen Topkeurmerk. Beter leven 2- en 3 sterren zijn wel Topkeurmerken vanwege hun hoge score op duurzaamheid, transparantie en controle. Bij 2 en 3 sterren is nog meer rekening gehouden met dierenwelzijn.
Een kipfilet, of kipfilet, is een dunne spier die losjes aan de onderkant van de borst vastzit . De filet wordt over het algemeen van de borst verwijderd en apart verkocht. Kipfilet is behoorlijk, nou ja, mals vergeleken met andere delen van de vogel.
De hele of halve borst ontbeend. Ook bekend als kipfingers, kipgoujons, kipreepjes of kipfilets, tenders zijn kippenvlees bereid uit de pectoralis minor spieren . Deze reepjes wit vlees bevinden zich aan weerszijden van het borstbeen, onder het borstvlees (pectoralis major).
Een borst is een ongesneden stuk kip (meestal is het een halve borst, omdat een levende kip één borst heeft, maar na het slachten twee.) ... Een filet wordt gesneden, meestal van de borst, om een stuk kip te maken dat overal even dik is.
Kalkoen en kip worden vaak aanbevolen als gezonde alternatieven voor rood vlees. Maar als ze geconserveerd zijn, tellen ze als bewerkt vlees en zijn ze schadelijk . Geroosterde kip en geroosterde kalkoen in vleeswarenpakketten of bij de delicatessenzaak zijn waarschijnlijk voorzien van nitraten. Kalkoenbacon ook.
Lidl scoort het slechts, alle kipvleeswaren van deze supermarkt die bij de steekproef zijn geteld bleken van plofkip, een score van 100%. De een na laatste plaats is voor Aldi, met 95% plofkip. Aldi biedt 5% kip met een keurmerk. Zie het onderstaande tabel voor volledige uitslag.
Het rapport laat zien dat Poiesz, Jan Linders en Lidl de meest gewaardeerde supermarktformules in vers zijn in 2020. Poiesz wordt het hoogst gewaardeerd binnen het Vlees segment. Met een score van 7,46 staat Poiesz op de 1e plaats.
Bijna alle kipfilets die we in Lidl-supermarkten hebben geanalyseerd, hebben een ziekte die wijst op dierenleed . Dat blijkt uit ons nieuwe rapport.
Uit een recent onderzoek van de Soil Association onder 20 restaurants bleek dat 11 hun kip uit Thailand halen, één uit China, één uit Brazilië en de overige acht uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de EU .
Al het gevogelte is 100% Brits . Al het gevogelte wordt geleverd via het belangrijkste leveringspartnerschap met 2 Sisters Food Group.
Het merendeel van de kip die we in onze winkels verkopen, komt van Red Tractor Assured British indoor farming systems . Britse indoor kippen leven in veilige en comfortabele stallen, met een reeks verrijkingsmaterialen die de dieren in staat stellen om natuurlijk gedrag te vertonen.
Vers vlees van Dichtbij. Veel van het vlees van Jumbo komt van dichtbij, oftewel van Nederlandse boeren. Deze boeren besteden extra aandacht aan het welzijn van de dieren. En het vlees is extra lekker en vers, omdat het geen grote afstand hoeft af te leggen voordat het bij jou op je bord ligt.
Volgens een nieuw onderzoek bevat meer dan de helft van de kipproducten van Lidl multiresistente bacteriën – ziektekiemen die consumenten mogelijk ziek kunnen maken en niet goed reageren op behandeling. Dit zijn de resultaten van een microbiologische test die is uitgevoerd door een onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium.