Stamppot opwarmen Zet het eten bij voorkeur een dag van tevoren in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien. Je kunt stamppot opwarmen in de magnetron, maar nog lekkerder is het om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te zetten of een paar minuten op te bakken in de pan.
Stamppot of aardappelpuree opwarmen
Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door het een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Bent u dit vergeten of heeft u er geen tijd voor, dan kunt u er ook voor kiezen het gerecht in een pan op laag vuur te laten ontdooien.
Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Laat diepvriesproducten altijd in de koelkast, eventueel in een schaal of op een bord, ontdooien. Reken voor compacte producten als gehakt en maaltijden als stamppot op ongeveer 24 uur ontdooitijd. Langzaam ontdooien in de koelkast heeft de voorkeur.
Je kan de hutspot het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180 graden), ca. 8-10 minuten.
Stamppot opwarmen
Zet het eten bij voorkeur een dag van tevoren in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien. Je kunt stamppot opwarmen in de magnetron, maar nog lekkerder is het om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te zetten of een paar minuten op te bakken in de pan.
De kant van de maaltijd waar groenten, aardappelen of stamppot zit, plaatst u richting de ventilator (achterkant) van de oven. Stel de oven in op 145°C. Stel de tijdsknop in op 45 minuten.
Verwarm je oven voor op 180°C en zet de puree er ongeveer een half uur in om te ontdooien en op te warmen. Tip: Is de puree te waterig na het ontdooien? Een klontje boter of melk doen wonderen, net zoals een lepel zure room of crème fraîche. Proef daarna nog eens en kruid de puree eventueel bij.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
U kunt vervolgens een beetje boter toevoegen en beginnen met stampen. Als de aardappelen erg droog blijven is het verstandig om een beetje melk toe te voegen. Het allerbest is als u deze melk vooraf al even heeft verwarmd. Warme melk zorgt ervoor dat de boter maximaal wordt opgenomen.
- Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree. Wil jij een lichtere variant stamppot? Dan kun je de boter en melk vervangen door kookvocht om je stamppot extra smeuïg te maken. - Voeg eens grofgehakte noten toe aan je stamppot, voor een extra lekkere bite.
Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien, hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden) . Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Extra informatie. Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren boerenkool met 50ml water 8 minuten in een afgedekte schaal. Doorroeren en nogmaals 2 minuten verwarmen.
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Ontdooi bevroren voedsel voordat u het opwarmt, door het een nacht in de koelkast te laten staan of door de ontdooistand van uw magnetron te gebruiken 1 . Verwarm zelfgemaakte purees in de magnetron of op het fornuis tot ze helemaal warm zijn - vergeet niet om ze goed te roeren om eventuele hete plekken te verwijderen.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Gebruikt u de oven spreid de puree dan uit en doe er een klontje boter op anders droogt hij uit. Ongeveer 5 minuten op 180 graden. Controleer wel of hij heet genoeg is. Warm op in de magnetron, óf in oven, niet afgedekt (want dan duurt het heel lang), ongeveer 15 minuten 175 graden.
Ontdooien in de magnetron
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
bewaartipJe kunt de stamppot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.