Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Rauwe eieren kun je vier weken in de koelkast bewaren, maar een gewoon hardgekookt ei maximaal een week, klinken de richtlijnen. Eieren bederven doordat de schaal zuurstof en bacteriën kan doorlaten.
Paaseitjes kunnen net als bonbons een vulling hebben, die niet van chocolade is gemaakt. Toch kun je deze lekkernijen altijd het beste buiten de koelkast bewaren. Alle soorten chocolade blijven namelijk het lekkerst bij een temperatuur tussen de vijftien en achttien graden Celsius.
Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit. Dat ze in het warenhuis niét in het koelvak liggen, komt door het gevaar op condens en bijgevolg schimmelvorming.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Gezonde hoeveelheid
Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Een vers ei bevat weinig lucht en blijft op de bodem van de schaal liggen. Maar een oud ei bevat veel lucht en zal loodrecht op z'n spitse kant gaan staan, of zelfs gaan zweven of drijven in het water. De kans bestaat dan dat je met een rot ei te maken hebt.
Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Het ei blijft drijven
Dan zit er zoveel lucht in dat je wel kunt stellen dat het ei ouder is dan 4 weken. Grote kans dat deze eieren dan bedorven zijn. Je kunt ze dan dus beter niet meer eten…
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.