Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Voorgesneden fruitstukjes hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum op de verpakking. Mits gekoeld bewaard (4-7°C) zijn ze tot dan veilig. Op die nattige stukjes kunnen veel bacteriën groeien – en ze kunnen gevaarlijk bederven. Eet ze niet na de TGT en gebruik ze liever meteen na aankoop.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Papperige textuur
Als je zachte aardbeien met zachte plekken hebt, is dit een ander teken dat die aardbeien te slecht zijn om te eten. Hele aardbeien die nog goed zijn om te eten, moeten een stevige textuur hebben. Zachte aardbeien of aardbeien met slechte plekken zoals deze zijn niet veilig om te eten .
Schimmel kan doordringen en groeien in het zachte vruchtvlees van fruit, waar u het niet kunt zien. Het eten van beschimmeld voedsel kan allergische reacties veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen . Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg.
Rajapakse zegt dat er geen reden is tot paniek. "Het is onwaarschijnlijk dat je ziek wordt als je een kleine hoeveelheid schimmel eet. Als je een grote hoeveelheid eet, is er een kans dat je spijsverteringsachtige symptomen krijgt: buikpijn, misselijkheid, overgeven , maar dat is vrij ongewoon.
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Is schimmel eten schadelijk? Volgens De Coninck is het trouwens niet erg schadelijk om een beschimmelde aardbei binnen te krijgen. Het zal hooguit niet lekker smaken. Wel wordt het afgeraden voor kinderen, mensen met allergieën of een autoimmuunziekte.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
De witte aanslag die kenmerkend is voor echte meeldauwschimmels is vaak nauwelijks zichtbaar door de zware bladharen. Aardbeienrassen die gevoelig zijn voor aantasting vertonen ook aantasting op het fruit. Vooral wanneer ze onder glas en folie worden geteeld, kan echte meeldauw grote problemen veroorzaken.
Taarten, cupcakes en muffins
Net zoals overrijpe bananen ideaal zijn om te bakken, zo kunnen overrijpe aardbeien, gepureerd of gewoon gehakt en gemengd in heerlijke gebakken lekkernijen . Het internet staat vol met recepten die dit fruit gebruiken om alles wat heerlijk is aan de zomer te vieren.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.