Verwarm melk tot ongeveer 30 tot 35°C. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm!
Het verwarmen van de voeding
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Melk is het lekkerst als het tot een maximale temperatuur van 65 graden is verwarmt. Boven de 75 graden verbrand de melk, smaakt het droog en neemt alle zoete smaak direct af.
Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan is de temperatuur goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen.
Wat is een melkthermometer? Dit is een speciale thermometer die voorzien is van een clip. Met de clip hang je de melk thermometer aan de binnenkant van je melkkannetje. Zo krijg je direct de actuele temperatuur van de melk te zien.
Alle verse vloeibare melk moet worden bewaard bij temperaturen onder de 40 °F en mag niet hoog in de vitrines worden gestapeld. Als melk boven de 40 °F wordt bewaard, zal deze tekenen van bederf gaan vertonen, waaronder een zure geur, een onaangename smaak en een gestremde consistentie.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Houd opgewarmde moedermelk niet warm. Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren.
Als je je baby aan het voeden bent, kan het zijn dat er melk uit je andere borst lekt. Veel moeders ervaren dit type lekken van moedermelk en sommigen meer dan anderen! Echter, het is volkomen normaal als borsten melk lekken, vooral tijdens de eerste zes weken1 en het is niet per se een teken dat je te veel melk hebt.
De melk die je hebt afgekolfd, bewaar je achter in de koelkast in een afgesloten fles. De volgende kolfbeurt gebruik je een nieuwe fles. Ook deze zet je achter in de koelkast. De melk van een dag kun je samenvoegen als de melk dezelfde temperatuur heeft.
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Latte: Een latte heeft meer gestoomde melk en minder schuim dan een cappuccino. De perfecte melktemperatuur voor een latte ligt iets hoger, tussen 150°F en 160°F (65°C en 70°C) . Deze temperatuur genereert een romige en fluweelachtige textuur, uitstekend voor latte art.
Heb je melk eenmaal opgeschuimd, dan zijn de eiwitten hard en kun je deze niet meer zacht maken (nogmaals, net als bij een gekookt ei).
Volgens de USDA kun je melk maximaal twee uur buiten de koelkast op kamertemperatuur laten staan . "Als je melk te lang buiten de koelkast laat staan, kan dat leiden tot voedselgerelateerde ziekten", legt Amidor uit. "Pathogene micro-organismen groeien graag bij temperaturen tussen de 40 en 140 graden.
Het is belangrijk om te onthouden dat geopende melk, ongeacht het type, nooit langer dan twee uur in een temperatuur boven de 40° F mag worden bewaard .”
Zuivel. " Dit is een ongelooflijk belangrijke voedingsgroep voor mensen die ouder worden ," zegt Stadler. "De calciumbehoefte is hoog en blijft hoog, en je kunt geen ander voedsel krijgen met zoveel calcium als zuivel." Melk, bijvoorbeeld, geeft je bijna alle calcium die je nodig hebt in drie porties van 8-ounce.
Zorg voor de juist temperatuur
Je kunt gemakkelijk de temperatuur controleren door de voeding op de binnenkant van je post te druppelen. Voelt de melk warm aan? Dan is de voeding te heet. Als de voeding maximaal 37 graden is, dan heeft het dezelfde temperatuur als je huid.
Plaats gewoon uw handpalm op de open kant van de kan en voel de warmte ervan. Plaats uw hand er 3 seconden op, dan 2 seconden eraf en herhaal dit proces . Uw melk is ongeveer klaar als u uw hand niet de volledige 3 seconden op de metalen kan kunt houden omdat deze te heet is.
Steek de thermometer 15 seconden in de melk om de temperatuur van de melk te meten. De melktemperatuur moet 41°F of lager zijn. Als de temperatuur van de melk boven de 41°F is, moet de melk worden weggegooid.
Vers afgekolfde moedermelk kan tot zes uur op kamertemperatuur bewaard worden. Het is echter optimaal om de moedermelk binnen vier uur te gebruiken of op de juiste manier te bewaren, vooral als de kamer warm is . Geïsoleerde koelbox.
Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de frequentie van kolven minder vaak zijn.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.