Fruit – 8-12 maanden Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis.
Bevroren fruit kan je ongeveer 8-12 maanden bewaren. Vries het fruit nadat het ontdooit is niet nogmaals in, maar gebruik het meteen.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Ik ben niet echt dol op banaan, maar bevroren uit de diepvries vind ik ze heerlijk! Het smaakt dan bijna als roomijs. Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca. 12°C. Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen.
Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem. Die zijn toch al extra zoet! Perfect om smoothies of ijs mee te maken.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Idealiter gebruikt u bevroren bananen binnen ongeveer 6 maanden . Als u ze langer in de vriezer laat liggen, kunnen ze vriesbrand krijgen. Gelukkig zijn bevroren bananen, hoewel ze van mindere kwaliteit kunnen zijn, nog steeds veilig om te eten. Voor recepten zoals smoothies of ijs kunt u bevroren bananen rechtstreeks uit de vriezer gebruiken.
Als je ze in de koelkast legt, blijven volledig rijpe bananen 5 tot 7 dagen houdbaar.
Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit in wanneer het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen voordat het in te vriezen.
Bananen kunnen niet rijpen in de vriezer, ga dus geen groene of onrijpe bananen in die ijskist gooien. Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed. Je kunt bananen 2x invriezen zolang het fruit niet op kamertemperatuur is ontdooid.
Je kunt hele, gepelde bananen invriezen in grote plastic zakken, net als kleinere stukjes banaan. Je kunt bananen ook in hun schil invriezen, maar dit werkt alleen als je gepureerde bananen wilt . Nadat je een banaan die in de schil is bevroren, hebt ontdooid en gepeld, komt hij in wezen als een gepureerde textuur uit de schil.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
In verschillende onderzoeken werd ontdekt dat deze voedingsstoffen tot wel een jaar intact bleven nadat ze waren ingevroren. Sommige bananen bleken zelfs een hoger gehalte aan antioxidanten te hebben dan verse bananen die aan de lucht waren blootgesteld . Vocht in het fruit is een groot onderdeel van het actief houden van de in water oplosbare vitamines.
Hoewel je bananen op elk moment kunt invriezen, is het eigenlijk ideaal om ze in te vriezen wanneer ze rijp of zelfs iets overrijp zijn . Dit is wanneer ze het zoetst zijn, waardoor ze perfect zijn voor bevroren bananendesserts en verrukkelijke bakwaren.
Wanneer je de banaan uit de vriezer haalt, begint de amylase die tijdens het invriesproces vrijkomt, het zetmeel dat tijdens het invriesproces vrijkomt, om te zetten in suiker . Hierdoor smaakt de ontdooide bevroren banaan zoeter op de tong (via Fine Dining Lovers).
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af.