Eieren helpen je met afvallen doordat ze relatief weinig calorieën bevatten en hongergevoelens lange tijd buiten de deur houden. Dat komt doordat eieren rijk zijn aan eiwitten, en eiwitten je lang verzadigd houden. Eieren scoren dan ook hoog op de zogenaamde 'verzadigingsindex'.
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Het eierdieet is een dieet om snel af te vallen en omvat het eten van minimaal 2-3 eieren per dag. Het is de nieuwste trend in dieetland. Het eierdieet duurt slechts 14 dagen en beweert dat het kan helpen om snel wat overtollige kilo's vet kwijt te raken.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten .
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Probeer eieren te eten in combinatie met andere voedingsrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, salades en volkoren granen .
Eieren helpen bij gewichtsverlies door minder calorieën te leveren en je langer vol te houden, waardoor je minder behoefte hebt aan calorierijke snacks. Te lang gebakken eieren of een boteromelet, een olievrije omelet, een roerei of een gekookt ei worden aanbevolen voor gewichtsverlies .
Als u sport en eiwitrijk voedsel wilt eten om aan te komen, zijn hele eieren het beste.
Eiwitten, zoals die in eieren, worden vaak gebruikt in dieetproducten omdat ze helpen vet te verbranden zonder de spiermassa aan te tasten.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Een half gebakken ei is zeer voedzaam omdat het rijk is aan eiwitten, antioxidanten, omega-3 vetzuren met vitaminen en mineralen. Daarom worden ze gebruikt om verschillende recepten te maken zoals een gekookt ei sandwich, ei curry, ei quesadilla, Turkse eieren, ei peper gebakken en Parsi roerei.
Omdat je vetstof gebruikt, bevat een gebakken ei meer vet en calorieën dan een gekookt ei.
Een groot, heel rauw ei bevat 6,3 gram eiwit ( 1 ). Een groot, heel hardgekookt ei bevat ook 6,3 gram eiwit ( 5 ). Een groot, heel gebakken ei bevat iets minder eiwit, namelijk 6,26 gram ( 6 ). Het is belangrijk om op te merken dat het eten van rauwe eieren enig risico met zich meebrengt.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Verminder de inname van bewerkte, calorierijke voedingsmiddelen. Vermijd overeten door portiecontrole te oefenen. Blijf voldoende gehydrateerd door dagelijks voldoende water te drinken. Doe aan matige intensiteit aerobe oefeningen gedurende ten minste 120-150 minuten per week.
Maar als je dan eindelijk resultaat ziet, waar val je dan het eerst af? Vrouwen verliezen het eerste vet in hun buik, borsten en armen. Het laatste gebied waar vrouwen zullen afvallen is over het algemeen in hun onderlichaam. Mannen verliezen juist als eerste vet rondom hun romp.