Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Kook je pasta in voldoende water. Je hebt 1 liter water nodig per 100 g pasta, en voldoende zout (1 koffielepel per liter water). Boter of olie toevoegen aan het kookwater is overbodig: die blijven boven drijven en mengen zich niet met de pasta. Het helpt alleen tegen het overkoken.
De truc om het overkoken te voorkomen is eigenlijk heel simpel: doe alle ingrediënten in het water en leg een houten lepel op de pan. De lepel steunt dus op de randen van de pan. Zodra het water omhoogkomt en het hout raakt, stopt het met stijgen en zal de pan niet overkoken.
Die pasta's zijn minder sterk, waardoor er zetmeel uit weglekt in de pan, wat leidt tot overkoken. ' Mocht u ondanks deze kennis toch nog te maken krijgen met overkokende pasta, dan heeft Indekeu nog een tip. 'Sproei met een plantenspuit koude nevel boven het schuim.
Een speciale siliconen deksel legt u op de pan, waardoor de pan niet kan overkoken. Dat deksel helpt niet tegen droogkoken. Een soort ring die u onderin de pan legt voordat u de vloeistof, bijvoorbeeld melk, in de pan giet.
Je kunt voorkomen dat je pan overkookt door er gewoon een houten lepel overheen te leggen . Pak een houten lepel, het soort dat je waarschijnlijk al bij de hand hebt om te mengen. Leg hem op de bovenkant van je pan, waar je anders een deksel op zou doen. Als de bubbels omhoog komen, zal de lepel ze kapotmaken voordat ze uit de pan kunnen ontsnappen.
Als vloeistoffen koken, dwingt de hitte de lucht uit de vloeistof als bubbels. Zuivel en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals pasta kunnen ervoor zorgen dat de bubbels niet meer knappen, waardoor ze zich opstapelen en overlopen .
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
Leg een houten lepel op je pan. De houten lepel zorgt ervoor dat het water in de pan niet overkookt. Bezoekster Kim had ook nog een handige tip om overkoken te voorkomen, namelijk een klontje boter toevoegen aan het kookwater, gelijk bij het opzetten van de pan met water en niet als het water al kookt.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Nog één extra tip: spoel je pasta ook niet af na het koken om ze te doen schrikken. Je spoelt hiermee namelijk de buitenste laag zetmeel weg, waardoor je pasta niet alleen minder smaak heeft, maar de saus ook minder goed zal binden. Giet bij voorkeur zelfs een beetje van het kookvocht bij de saus voor wat extra smaak.
Pastadeeg dat je niet laat rusten zal veel te elastisch zijn, laat pastadeeg minstens een halfuurtje rusten na het kneden, zodat de gluten kunnen ontspannen en je een stevig deeg bekomt.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Pasta kan nogal kleven en daarom wordt weleens geadviseerd om olie toe te voegen aan het kookwater, om dit tegen te gaan. Maar in de praktijk blijkt dit niet echt te werken. De olie blijft namelijk op het water drijven en voorkomt het plakken dus niet. Overigens geeft olie wel een klein beetje van zijn smaak mee.
Wanneer pasta in water wordt gekookt, nemen de zetmeelkorrels water op, zwellen op, worden zachter en laten een deel van het zetmeel los, schrijft Harold McGee in “On Food and Cooking.” “Zout in het kookwater geeft niet alleen smaak aan de noedels, maar beperkt ook de zetmeelgelering en vermindert zo kookverliezen en plakkerigheid ,” zegt hij.
Als je deze stap ooit bent vergeten, heb je misschien gemerkt dat het uiteindelijke gerecht niet helemaal goed smaakte . Dat komt omdat, hoe perfect die Bolognese- of Alfredo-saus ook smaakt, je een vrij flauwe hap pasta krijgt als je je slierten niet in gezouten water kookt.
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Giet de pasta snel en losjes af in een vergiet in de gootsteen . De noedels moeten nog nat zijn. Spoel de pasta echter niet af. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan je pasta blijft plakken.
Kook er nog eens mee
Misschien moet je zelfs 2 of 3 keer een pan met pasta op het vuur zetten! In plaats van telkens nieuw water te nemen, kan je het kookwater van de eerste lading pasta perfect hergebruiken.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Overkoken kan alleen optreden als de vloeibare vloeistof een mengsel is van verschillende chemische soorten met voldoende uiteenlopende kookpunten , hoewel een zogenaamd dunnelaagoverkoken – een veel minder gevaarlijk fenomeen – kan ontstaan bij elke vloeibare brandstof die niet met water mengbaar is.
Gebruik een grote, hoge pan en voeg minimaal 500 ml of maximaal 1 liter water per 100 gram gedroogde pasta toe (afhankelijk van de capaciteit van je pan). Zorg ervoor dat er nog genoeg ruimte is aan de bovenkant, want je wilt niet dat het water gaat borrelen en over de rand stroomt .