Bij pasta opwarmen in de oven doe je er goed aan om een scheutje water toe te voegen. Daarmee voorkom je uitdrogen en vastgebakken pasta in de ovenschaal.
Pasta opwarmen in een pan
Zodra het water begint te koken, voeg je jouw restje toe en voilà: je hebt binnen de kortste keren een pasta die smaakt alsof 'ie vers gemaakt is. De stoom van het water verwarmt namelijk het gerecht precies op de juiste manier zonder dat het een droge bende wordt.
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Je kunt de pasta en saus ook afgedekt in een pan op middelhoog vuur zetten en af en toe roeren totdat het goed is opgewarmd. Houd er rekening mee dat pasta zo'n drie dagen nadat het gekookt is nog goed is, dus laat het niet te lang in de koelkast staan voordat je het opeet!
Bewaar de pasta in een luchtdichte verpakking
Het is essentieel voor de voedselveiligheid om overgebleven pasta in een luchtdichte container te bewaren, om te voorkomen dat er lucht in komt en het uitdroogt. Idealiter zou dit een glazen container zijn, aangezien plastic containers geuren absorberen van eerder opgeslagen voedsel.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Bereiden
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Laat gekookte pasta iets afkoelen. Deze kan dan in luchtdichte containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 tot 5 dagen . Bewaar pasta en saus indien mogelijk ook apart. Om op te warmen, doe je de pasta een paar seconden in kokend water; giet af.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Je kunt je noedels uren voor het serveren koken . Het enige wat je nodig hebt is wat olijfolie, een grote Ziploc-zak en je favoriete pasta.
Als je bang bent dat je restjes te droog worden, kun je een extra scheutje pastasaus of zelfs een paar druppels water aan de ovenschaal toevoegen . Dit zal je restjes opfrissen en de smaak en textuur hetzelfde houden als de eerste keer dat je van de maaltijd genoot.
Waarom is mijn pastaschotel droog? Pasta neemt vocht uit de saus op tijdens het koken. Als er te veel pasta en te weinig saus is , kun je eindigen met een droge schotel. Het is het beste om de aanbevolen hoeveelheden in het recept te volgen voor een pastaschotel die precies goed is.
Zout het pastawater royaal
Het kan helpen voorkomen dat de zetmelen in je pasta samenklonteren, waardoor het risico dat je pasta blijft plakken afneemt. Probeer een eetlepel of twee zout toe te voegen aan elke liter water, wat neerkomt op ongeveer een kwart of een half kopje zout voor een pond pasta.
Wanneer u uw pasta wilt opwarmen, brengt u gewoon een pan water aan de kook, dompelt u de noedels er ongeveer 30-60 seconden in, giet u ze af en doet u de pasta en de koude saus direct terug in de hete pan om ze te mengen en de saus op te warmen .
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).