Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Volkoren brood zorgt bewezen voor minder buikvet
Hoe komt dit? Volkoren brood is rijk aan vezels welke zorgen voor een betere spijsvertering. Door deze beter spijsvertering wordt er minder vet opgenomen en dus ook minder buikvet omgezet naar lichaamsvetten en buikvet.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Andere gezonde keuzes zijn magere kaas, kwark met een paar verse, gesneden dadels of notenpasta (let op dat de pasta die u koopt geen toevoegingen zoals suiker of palmolie bevat) en gesneden banaan .
Als je diabetes hebt, mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Bij voorkeur zoet in zijn puurste vorm – denk aan bananen, aardbeien en kiwi's . Of notenpasta op basis van 100% noten. Ter afwisseling: confituur, stroop of honing. Dat is beter dan bijvoorbeeld choco en speculaas¬pasta die een stevige portie suiker én (verzadigd) vet bevatten.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Wilt u niet te veel verzadigde vetten en suiker binnen krijgen? Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Door de huidige inzichten in diabetes mellitus is het gebruik van gewoon gezoete producten zoals gebak, koekjes en chocolade toegestaan.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Kies voor volkoren, volkoren, bruin of vezelrijk wit brood. Probeer minstens 3 porties gedurende de dag te eten. Probeer deze voedingsmiddelen bij 2 van uw maaltijden per dag te eten. Probeer meer vis te eten en streef naar 1 of 2 porties vette vis, zoals zalm, sardines of sardientjes per week.
Eieren zijn een voedzame keuze voor mensen met diabetes
Eiwitrijke voeding kan een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosecontrole. Een portie van twee grote eieren bevat 13 gram hoogwaardige eiwitten, waardoor eieren een uitstekende keuze zijn om toe te voegen aan maaltijden en tussendoortjes.
De meeste melkproducten bevatten lactose, dat is een soort suiker. Hier gaat je bloedsuikerspiegel dus van omhoog. De enige uitzondering is kaas, in harde kaassoorten zitten vaak geen koolhydraten of lactose.
En snoepen, mag dat nog? Natuurlijk mag je wel eens snoepen, zoals een ijsje, een koekje en chips. Let wel goed op wat, wanneer en hoeveel je snoept. Bedenk hoeveel koolhydraten daarin zitten en laat (een deel van) je normale tussendoortje weg of dien meer insuline toe.