Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Hete soep in de koelkast zetten kan de temperatuur in het apparaat verhogen, waardoor andere voedingsmiddelen gevaar lopen . Gebruik luchtdichte bakjes: BPA-vrije plastic bakjes, glazen potten (laat ruimte over voor uitzetting bij invriezen) of diepvrieszakken van een liter werken allemaal goed.
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Hoe sneller je het terugzet hoe beter, maar zet geen warme producten in de koelkast. Gooi het na 2 uur weg. Doe de koelkast altijd zo snel mogelijk weer dicht. Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan.
De gevarenzone voor voedsel is de zone tussen 4 en 60 °C waar ziekteverwekkers zich het snelst ontwikkelen. Het kan lang duren om de gevarenzone te passeren bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet in 2 uur afkoelen van 60 tot 21 °C en in maximaal 4 uur van 21 tot 4 °C .
Van soepen en sauzen tot volledige pastaschotels en geroosterde groenten. Voordat het eten de koelkast in kan, moet het wel altijd eerst afkoelen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de koelkast te hard stijgt, waardoor de kast onnodig veel energie verbruikt.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Zodra uw eten de "gevarenzone" bereikt (ongeveer 4 tot 60 °C), kunnen aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen . (Let op: bacteriën vermenigvuldigen zich niet als bevroren voedsel in de koelkast wordt ontdooid en vervolgens wordt bereid. Zowel de koelkast- als de bereidingstemperatuur voorkomen bacteriegroei.)
Een pan hete soep koelt bijvoorbeeld niet veel sneller af van een kookpunt naar bijvoorbeeld 43 graden Celsius in de koelkast dan wanneer deze op het aanrecht staat. Maar als de pan in de koelkast staat, warmt hij het eten eromheen mogelijk op tot de gevarenzone .
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Ben je van plan om je soep relatief snel op te eten? Bespaar jezelf dan het tochtje naar de vriezer. Dan hoeft ze namelijk niet ingevroren te worden. Bouillons en gewone soep bewaar je tot 5 dagen in de koelkast.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is.
Of je nu minestrone of kippensoep opwarmt, soepen blijven in koele temperaturen drie tot vier dagen goed. Het belangrijkste is dat het afkoelproces niet te lang duurt.
Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Het proces van terugkoelen wordt nog weleens onderschat. Dit gaat om alle producten die opgewarmd of verhit zijn en die daarna gekoeld bewaard worden. Al deze producten moeten binnen vijf uur zijn teruggebracht tot een temperatuur van 7°C. Terugkoelen moet dus zo snel mogelijk gebeuren.
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Het is waar dat je geen volle pan gloeiend hete kippenbouillon in de koelkast wilt zetten, omdat het heel lang duurt voordat deze is afgekoeld. Gedurende die tijd kan de bouillon zo lang in de gevarenzone blijven dat bacteriën zich vermenigvuldigen.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit is het raadzaam om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. Laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Bij hogere temperaturen vermenigvuldigen die bacteriën zich razendsnel, vooral als voeding op kamertemperatuur blijft staan. Laat je de soep dus te lang afkoelen of zet je ze niet snel genoeg in de koelkast, dan wordt ze zuur… ongeacht wat er buiten gebeurt.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Bewaartip voor dit product Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast of vriezer. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.