Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Fruit is een natuurlijke aanvulling op chocolade en biedt een heerlijk contrast van smaken en texturen. De natuurlijke en pittige zoetheid van citrusvruchten, bessen en tropisch zoet fruit complementeert de rijke, romige en zelfs bittere tonen van chocolade.
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan. Dit zorgt ervoor dat je toch geniet, zonder je dieet in gevaar te brengen.
De eerste en misschien wel de bekendste en beste categorie om te combineren met chocolade is natuurlijk fruit. Van aardbeien en bananen, tot ananas en appel. Er bestaan eigenlijk geen fruitsoorten die niet passen bij een chocoladefondue. Denk ook eens aan kiwi, peer, frambozen, vijgen, meloen, mango of mandarijntjes.
Je kunt dan kiezen voor een volle rode wijn of een rijke en zijdezachte wijn. Dit laatste benadrukt de complexiteit van de chocolade . Als u van melkchocolade houdt , kies dan voor een droge , scherpe witte wijn . Witte chocolade kan worden geserveerd met een gekoelde wijn om de combinaties in evenwicht te brengen.
Fruitlikeuren zoals Cointreau, Cherry Heering en Chambord, of nootachtige likeuren zoals Frangelico, Amaretto of Nocello (walnotenlikeur) passen goed bij chocolade, vooral de bitterzoete varianten zonder concurrerende fruitsmaken.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Fruit: Aardbeien, bananen, sinaasappels, kiwi, ananas, frambozen, bosbessen, appelschijfjes, kersen, druiven en gedroogd fruit zoals abrikozen . Gebak: Wafels, pannenkoeken, churros, donuts, croissants en marshmallows. Koekjes: Shortbread, digestives, peperkoek en lange vingers.
Een overschotje chocolade wegwerken doe je zo: In een cake: breek de chocolade in stukjes en meng onder het cakebeslag. Chocoladesaus voor ijs: smelt de chocolade au bain-marie en roer er wat room onder. Chocoladelolly's: doe de gesmolten chocolade in een ijsblokjesvorm, duw er een houten stokje in en laat hard worden.
Drink voldoende water . Water drinken helpt om eventuele suikers of bacteriën die na het eten van chocolade op je tanden achterblijven, weg te spoelen. Dit kan tandbederf helpen voorkomen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Zwarte sapote (Diospyros nigra) is afkomstig uit Mexico, Midden-Amerika en Colombia.
Citroenen, sinaasappels, grapefruits en andere citrusvruchten bevatten veel citroenzuur, wat een zuurschok kan veroorzaken in combinatie met het vet in chocolade. Het resultaat is een vreemde smaak in de mond die smaken niet versterkt, maar juist verwart. Deze tegenstrijdigheid is niet alleen culinair.
De zoetheid van sinaasappels is een perfecte aanvulling op de bittere tonen van pure chocolade. Maar het is niet alleen sinaasappel die goed combineert met chocolade. Citroen, limoen en zelfs exotische citrusvruchten zoals yuzu kunnen de heldere smaaktonen van hoogwaardige cacao naar voren brengen.
Om deze diepte te complementeren, zijn robuuste partners ideaal. Denk aan noten! Amandelen, hazelnoten en pecannoten zorgen voor een heerlijke crunch en vullen de diepte van de chocolade aan met hun rijke smaken. Voor een zoetere twist voegen chocolatiers gedroogd fruit toe, zoals wilde kersen en abrikozen.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan. Waarom? Omdat hier magnesium in zit, en dat is waar je in dit geval écht nood aan hebt.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Er zijn heel wat mooie combinaties te maken van chocolade met allerlei heerlijke toevoegingen als chilipeper, een snufje zout, kardemom of juist meer in de richting van lavendel of een chai kruidenmix. Een boel kruiden bij elkaar, en vaak mooi afgestemd precies bij de gebruikte chocolade – meestal pure chocolade.
Vruchtensappen met een licht zuurtje, zoals sinaasappel, grapefruit of cranberry , passen uitstekend bij chocolade. Ze compenseren de rijke smaak en maken de smaak verfrissend en rond. De zuurheid van deze sappen contrasteert mooi met de zoetheid en bitterheid van chocolade.
Combineer witte en melkchocolade met citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en citroen, en met andere vruchten zoals cranberries, aardbeien, frambozen en bosbessen . Omdat pure chocolade van zichzelf al een pittige, bittere smaak heeft, kun je het het beste serveren met zoeter fruit, zoals druiven, bessen, vijgen en bananen.
Kies het Juiste Bier: Stout en Barleywine
- Duistere bieren zoals stout en porter staan klaar om je smaakpapillen te omarmen. Hun geroosterde, moutige karakter omhelst de rijke, romige smaak van chocolade. - Barleywine, met zijn karamelachtige en fruitige tonen, vormt ook een smakelijke metgezel voor chocolade.
Aardbeien, kersen, banaan, appel, mandarijn: het kan allemaal. Dep het fruit eventueel droog. Want als er te veel vocht in de chocoladefondue komt, kan de chocola gaan schiften. Ook lekker om te dippen: marshmallows, koekjes of stukjes cake.
Appelschijfjes, sinaasappelschijfjes of -schillen, ananas, bananen , je snapt het wel. Vrijwel elk zoet of zuur fruit kan in chocolade gedoopt worden en daar ben ik absoluut een groot voorstander van.
De Princess Chocoladefontein is heel makkelijk in het gebruik. Voeg fijngehakte chocolade toe aan de schaal en zet de fontein op verwarmen. Zodra de chocolade gesmolten is, kan je de knop verdraaien en wordt de chocolade omhoog gepompt en valt als een waterval weer naar beneden.