Mogelijke oorzaken zijn: Warmte en licht: chlorofyl breekt af waardoor de groene kleur vervaagt. Ouderdom: naarmate broccoli ouder wordt, verliest hij zijn frisse groene tint. Ethyleengas: fruit zoals bananen of appels versnelt de verkleuring.
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
Wanneer de zich ontwikkelende koppen worden blootgesteld aan zon en hitte, kunnen ze paars worden. Zoals McShane verklaarde: "Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het volkomen veilig om te eten . Sterker nog, de paarse kleur zou kunnen wijzen op een hoger gehalte aan antioxidanten, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid."
Schrik niet als je PSB groen wordt na het koken, maar geniet van de mooie paarse kleur als je hem rauw eet . Zoals met alle groenten, kook hem niet te lang! Paarse spruitbroccoli (vergelijkbaar met gewone broccoli) zit boordevol gezonde ingrediënten, dus geniet ervan zo vaak als je kunt.
Paarse broccoli komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië en werd voor het eerst verbouwd in Zuid-Italië. Zaden voor "Sprouting Purple Broccoli" werden voor het eerst vermeld in de Franse zadencatalogus van Vilmorin-Andrieux in 1885, die de kleurrijke cultivar ook in de Verenigde Staten introduceerde.
Burgundy F1 is een paarse Zomer Broccoli die in plaats van een compacte hoofd bloem, meerdere zijscheuten met kleine bloemhoofdjes vormt. Daarom wordt het ook wel Scheutjes Broccoli of Asperge Broccoli genoemd. Deze variant is makkelijker te kweken dan de 'gewone' Broccoli.
Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat je broccoli minder goed is. Geel worden is er een van. Gelukkig zijn gele plekjes niet direct reden om de groente weg te gooien. Als hij verder nog goed ruikt en er best vers uitziet, dan kun je dit nog prima eten.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken.
De paarse verkleuring? Dat komt omdat je de bladeren niet hebt opgevouwen om ze te beschermen tegen de zon en het is een cultivar die niet vanzelf bedekt, zoals blijkt uit de hoeveelheid blad. Bloemkool is sneeuwwit omdat het wordt afgeschermd van de zon.
Hoe herken ik bederf? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Bewaar in de koelkast in een open plastic zak of verpakking.
Daarbij gaat het vooral om de schimmel alternaria, die zwarte stipjes op de broccoli veroorzaakt. Ook schermrot is een probleem, een schimmel die tot zwarte roosjes leidt. „Zwarte stipjes op broccoli zijn onschuldig voor de gezondheid, maar alleen de beste broccoli komt in Nederlandse supermarkt terecht”, zegt Botman.
Buiten het kleurverschil en een klein verschil in de smaak, is de bereidingswijze hetzelfde. De gekleurde bloemkolen bevatten meer antioxidanten en zijn daardoor iets gezonder dan de witte soort. Van een bloemkool kun je alles eten, zelfs de bladeren!
De meeste paarse bloemkool komt uit Frankrijk en België. Wanneer is de paarse bloemkool verkrijgbaar: De paarse bloemkool is geschikt voor zomer en herfstteelt, dus niet jaarrond verkrijgbaar.
Vraag 2: Is het veilig om bloemkool met bruine plekken te eten? Antwoord: Over het algemeen is het veilig om bloemkool met bruine plekken te eten, tenzij de plekken zich uitbreiden of de bloemkool een onaangename geur heeft. In dat geval is het beter om het te vermijden.
Geel geworden broccoli is meestal nog veilig te eten, zolang er geen tekenen van bederf zijn. De smaak is zachter en de textuur minder stevig, maar met de juiste bereiding maak je er nog heerlijke gerechten van. Zo hoef je broccoli niet weg te gooien en draag je bij aan minder voedselverspilling.
Waterkers uitgeroepen tot gezondste groente ter wereld. Amerikaanse onderzoekers hebben waterkers uitgeroepen tot de gezondste groente ter wereld. Dat meldt Men's Health, op basis van onderzoek door de William Paterson University in New Jersey.
Eenmaal per week broccoli eten doet al wonderen. Goed voor de bloeddruk, botversterkend, rijk aan vitamine C, kankerwerend door zijn verschillende antioxidanten... Bij broccoli lijken de positieve eigenschappen eindeloos. Voedingsexperts noemen hem dan ook niet voor niets de 'multitasker' onder groenten.
Net als andere groenten zit ook broccoli vol gezonde bestanddelen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Broccoli verkleurt geel als hij niet koel genoeg wordt bewaard en als hij in aanraking komt met ethyleen, die verkleuring is niet schadelijk.
De vezels en bepaalde koolhydraten in broccoli kunnen bij sommigen gasvorming, een opgeblazen gevoel of buikpijn veroorzaken. Ben je niet gewend om veel vezels te eten, bouw het dan geleidelijk op zodat je darmen zich kunnen aanpassen.
Verse broccoli heeft een levendige, groene kleur, terwijl bederf vaak te herkennen is aan een doffe of gele tint. Daarnaast kunnen bruine vlekken op de toppen duiden op schimmel of rot, wat betekent dat de broccoli niet meer veilig is om te consumeren.
Paarse broccoli kun je op dezelfde manieren bereiden als groene broccoli. Je kunt het koken, stomen, roosteren of bakken. Houd er wel rekening mee dat de paarse kleur kan vervagen tijdens het koken.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes, snijd ze in plakjes of hou ze heel en geef ze een inkerving met een mesje. Op deze manieren zijn de steeldelen samen met de roosjes gaar. De rest van de broccoli verdeel je in roosjes.
Om toch een beetje de paarse kleur te behouden, kan je paarse bloemkool het beste zo kort mogelijk koken. Nog beter is om de bloemkool kort te stomen, waarbij de paarse kleur nog beter behouden blijft.
Violet is een spectrale kleur omdat we er een golflengte mee kunnen associëren. Paars is eigenlijk de combinatie van rood met blauw en om die reden geen deel van de "regenboog".