Bètacaroteen, de stof in wortels die je oranje maakt als je er te veel van eet, behoort tot deze carotenoïden. Te veel vitamine A is schadelijk. Dit leidt tot hoofdpijn, misselijkheid en afwijkingen aan de ogen en de huid.
Het is ook mogelijk dat je een voedselintolerantie of -allergie voor wortels hebt, in welk geval je de groente waarschijnlijk helemaal moet vermijden. Het verkeerd bewaren of niet wassen van rauwe wortels voor consumptie kan leiden tot voedselvergiftiging, met symptomen zoals buikpijn, diarree en misselijkheid .
Als Jeroen pinda eet of rauwe wortel of tomaat, dan krijgt Jeroen jeuk aan zijn lippen of in zijn mond. We spreken dan van een milde reactie, OAS of Oraal Allergie Syndroom. Dit komt omdat kleine onderdeeltjes van de eiwitcomponenten van pinda, wortel of tomaat lijken op die van de graspollen.
Dit komt doordat rauwe groenten een specifiek type onoplosbare vezel bevatten, namelijk cellulose. Het menselijk lichaam produceert niet het enzym dat nodig is om cellulose af te breken. Omdat grote hoeveelheden onverteerde cellulose onverteerd door uw maag-darmkanaal gaan, kan dit maagpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree veroorzaken .
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Wortels zijn ongetwijfeld een gezonde aanvulling op elk dieet, maar bij overmatige consumptie treden bijwerkingen op. Te veel bètacaroteen kan huidverkleuring en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Mensen met medische aandoeningen zoals hypothyreoïdie of diabetes moeten extra voorzichtig zijn.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom groenten zwaar op onze maag kunnen liggen: oplosbare vezels en cellulose, oftewel onoplosbare vezels . Vezels zijn gezond, maar voor sommigen kunnen ze problemen veroorzaken. Je darmflora fermenteert oplosbare vezels gemakkelijk. Deze fermentatie produceert wel wat gas, maar meestal niet genoeg om noemenswaardige klachten te veroorzaken.
Te veel of te snel eten: als je te veel of te snel eet, krijgt je maag ineens een grote hoeveelheid voedsel te verwerken. Dit overbelast het spijsverteringsstelsel, waardoor de maag zich uitzet en trager leegt. Het gevolg kan een misselijk gevoel zijn, soms direct na de maaltijd.
Je galblaas is een orgaan dat zich rechtsboven in je buik bevindt. Het helpt je lichaam bij het verteren van vetten. Galstenen en andere galblaasaandoeningen kunnen je vermogen om vetten te verteren beïnvloeden . Daardoor kun je last krijgen van maagklachten, vooral na een rijke, vette maaltijd.
Te veel bètacaroteen kan ook problemen veroorzaken bij mensen die het niet kunnen omzetten in vitamine A, zoals mensen met hypothyreoïdie . Bij sommige mensen kan het eten van wortels jeuk in de mond veroorzaken. Dit wordt ook wel oraal allergiesyndroom of pollenvoedselallergiesyndroom (PFAS) genoemd.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Komt een wortelallergie vaak voor? Hoewel een wortelallergie niet zo vaak voorkomt als een allergie voor pinda's of schaaldieren, kan het toch voorkomen . De symptomen variëren van een mild oraal allergiesyndroom tot ernstige anafylaxie. Naar schatting is 4 tot 13 procent van de mensen met een voedselallergie allergisch voor wortels.
Maar waarom reageert je lichaam zo op wortels? Voedselintoleranties worden meestal veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten in voedsel . In het geval van wortels kan het eiwit bètacaroteen, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke oranje kleur, de boosdoener zijn.
Een yoghurtje, fruit, gezonde nootjes, een wortel of een rijstkoek? Het kan absoluut geen kwaad om 's avonds (na de maaltijd) nog gezonde tussendoortjes te eten.
Wortels. Deze wortelgroenten bevatten antioxidanten, carotenoïden genaamd, die kunnen beschermen tegen spijsverteringsziekten . Wortels koken, roosteren of stomen maakt ze gemakkelijker verteerbaar. Eet ze als bijgerecht, pureer ze in soep of voeg ze toe aan een hoofdgerecht voor extra smaak en vezels.
Er zijn veel verschillende oorzaken van misselijkheid. Hieronder vind je de meest bekende oorzaken zijn die vooral chronisch zijn: Maag- en darmproblemen, maagontsteking, maagzweer, prikkelbare darm syndroom (PDS), gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), obstipatie, diarree en andere maag- en darmproblemen.
Maagkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Later kun je last krijgen van minder eetlust, maagpijn, misselijkheid of andere maagklachten.
Histamine zorgt voor symptomen zoals misselijkheid, braken, darmkrampen, diarree en hoofdpijn. Wanneer je ziek wordt van vis heet dat 'scombroid-poisoning'. De reactie duurt een paar uur en kan tegengegaan worden met anti-histamines. Deze medicijnen zijn via een apotheek te verkrijgen.
Hogere kans op darmklachten als je rauwe salades luncht en veel rauwkost snackt. Sommige mensen die veel rauwe groenten eten, bijvoorbeeld dagelijks een rauwkostsalade als lunch krijgen meer last van hun darmen. Je zet je darmbacteriën namelijk behoorlijk aan het werk met al die vezels die binnenkomen.
Eet geen grof volkorenbrood, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda's en peulvruchten. Eet de warme maaltijd eventueel 's middags. Dit kan 's avonds klachten voorkomen. Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.