Hoewel komkommer een gezonde keuze is, kan het eten vlak voor het slapen bij sommige mensen leiden tot vaker wakker worden om naar het toilet te gaan vanwege het hoge watergehalte. Daarnaast kan rauwe komkommer bij sommige mensen lichte darmgisting veroorzaken, wat een opgeblazen gevoel of lichte krampen kan geven.
Komkommers bevatten genoeg suiker, vitamine B en elektrolyten om essentiële voedingsstoffen die het lichaam kwijt is geraakt aan te vullen en alles in balans te houden. Eet een paar plakjes voor het slapen gaan en wordt wakker zonder hoofdpijn!
Spijsverteringsproblemen
Een veelvoorkomende bijwerking van komkommer is een opgeblazen gevoel en indigestie. Komkommers bevatten oplosbare vezels, die bij grote consumptie kunnen leiden tot maagklachten, gasvorming en zelfs diarree. Mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) moeten hun consumptie ervan in de gaten houden .
De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie) als hij is verpakt. Komkommers verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast.
Het beste fruit dat u 's avonds bij het diner kunt eten is de banaan, aangezien deze vrucht rijk is aan tryptofaan, kalium en vitamine B6.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Kiwi, zegt Keeney, bevat serotonine, een chemische stof die de slaap kan bevorderen. Zure kersen . Hun hoge gehalte aan melatonine in de voeding maakt ze slaapvriendelijk. Bovendien bevatten zure kersen veel antioxidanten en hun ontstekingsremmende eigenschappen kunnen de kwaliteit van je slaap verbeteren.
Het eten van komkommers 's avonds helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren vanwege de lage glycemische index (GI) . Het kiezen van voedingsmiddelen met een lage GI, zoals komkommer, kan zeer gunstig zijn voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, vooral voor het slapengaan.
Hoewel komkommer gezond is, is het dieet als geheel onvoldoende uitgebalanceerd. Door het gebrek aan eiwitten, koolhydraten en vetten loop je risico op tekorten. Op lange termijn is dit dieet dan ook niet veilig. Je lichaam heeft méér nodig dan alleen komkommers om goed te functioneren.
Citrusvruchten zoals sinaasappels of citroenen zijn pittig en fris, maar kunnen botsen met de delicate smaak van komkommers. De zuurgraad van citrus kan de milde, frisse smaak van komkommers overheersen, waardoor er een onaangename zuurheid ontstaat. De hoge zuurgraad kan er ook voor zorgen dat komkommers hun knapperige textuur verliezen, waardoor ze slap worden.
Hoewel de typische portiegrootte ongeveer een derde van een komkommer is, levert een standaardportie ongeveer een derde van de bovengenoemde voedingsstoffen op . Komkommers bevatten ook veel water.
Komkommer is een sappige vruchtgroente met een frisse smaak. Je kunt hem rauw eten als verfrissing bij je avondeten of op brood. Zowel geschild als ongeschild kun je de groente op meerdere manieren opdienen. Je kunt hem eens raspen, in plakjes of blokjes snijden, maar je kunt ook bolletjes maken met een speciale lepel.
Het zorgt er ook voor dat organen zoals je hart, longen en nieren goed werken. De lignanen kunnen osteoporose, hartziekten en sommige vormen van kanker helpen voorkomen. Antioxidanten zoals bètacaroteen in komkommers kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam, ongepaarde elektronen die cellen beschadigen en tot ziekten kunnen leiden.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Betere keuzes zijn snacks waarin het aminozuur tryptofaan zit. Dat kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, stimuleren. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in bananen, pruimen, kaas, pinda's, dadels, zonnebloempitten en amandelen. In de laatste zit bovendien magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
Komkommers bevatten kleine hoeveelheden kalium en magnesium, dat zijn mineralen die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. En een stabiele bloeddruk verlaagt weer de kans op vaatproblemen zoals trombose, beroertes of hartaanvallen.
Vergiftiging door cucurbitacines is zeldzaam maar komt voor. Gemiddeld proeft men bitterheid bij een concentratie van 2 mg/kg. Dit is ver onder de zeer gevaarlijke concentratie van 300 mg/kg. Wees ervan bewust dat met name kinderen en ouderen de bittere smaken niet goed kunnen proeven.
Een voldoende vochtinname voorkomt verstopping en krampen. Komkommers bevatten voedingsvezels die dat effect vergroten. Daarnaast zorgt het eten van gezond caloriearm voedsel als komkommers simpelweg dat er minder plaats is voor ongezondere keuzes, en dat helpt de spijsvertering ook.
Die helpen onder andere bij de goede werking van je spieren, je immuunsysteem, maar ook om je bloeddruk te reguleren. Door één volledige komkommer te eten, heb je ook meteen je portie groenten (250 gram) binnen. Een komkommer is dus echt wel gezond, bevat weinig calorieën en levert je ook nog eens een portie vocht op.”
Hou er rekening mee dat koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli), champignons, komkommer en paprika's zwaar verteerbare groenten zijn. Beperk het aantal vetrijke maaltijden. Zij kunnen 'op je maag blijven liggen'.
Komkommers
Omdat komkommers voor het grootste deel uit water bestaan, hebben ze weinig voedingswaarde. De zaden en de schil zijn eigenlijk het voedzaamst. Laat deze zitten als je meer vezels en vitamines wilt opnemen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.