Fruit of groente over dat nét te rijp wordt? Denk aan bananen, aardbeien, mango of spinazie. Snijd het in stukjes en vries het los in op een bakplaat, zodat het niet aan elkaar plakt. Zodra het bevroren is, kun je het bewaren in een diepvrieszak of bakje.
In plaats van fruit zonder goede bewaarcondities in de vriezer te leggen, kun je oefenen met het correct invriezen van fruit door het per soort te sorteren en in één gelijkmatige laag op een grote bakplaat te leggen. Door fruit individueel in te vriezen , voorkom je dat het fruit aan elkaar plakt.
Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Leg het gesneden fruit in een enkele laag op een bakplaat bekleed met composteerbaar bakpapier of een siliconen bakplaat. Vries het fruit ongeveer 2-3 uur in op de bakplaat, of tot het volledig bevroren is.
Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Om hele, gesneden of geplette aardbeien in te vriezen, voeg je ¾ kopje suiker toe aan 1 liter (ongeveer 1⅓ pond) aardbeien. Roer tot de meeste suiker is opgelost en laat 15 minuten staan voordat je de aardbeien in bakjes doet .
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn zeer zuur, wat problemen kan veroorzaken in combinatie met bananen. Bananen zijn zoet en bevatten zetmeel, en de combinatie ervan met zure citrusvruchten kan de pH-balans van de maag verstoren. Dit kan bij sommige mensen leiden tot maagzuur, indigestie en ongemak.
Vrijwel alle vruchtgroenten (aubergine, augurk, avocado, bonen, courgette, komkommer, tomaten, paprika) zijn niet bestand tegen kou. Door de lage temperatuur treedt bederf op waardoor de groente melig wordt.
Het invriezen van fruit in Ziploc-zakken is een eenvoudige oplossing om de versheid van producten gedurende langere tijd te behouden .
Bekleed een bakplaat met was- of bakpapier (vochtige ingrediënten blijven aan het metaal plakken), leg de ingrediënten in een enkele laag zodat ze elkaar niet raken en zet de bakplaat in de vriezer . Nadat ze individueel zijn ingevroren, kun je de ingrediënten inpakken om ruimte te besparen.
Doe het fruit in een diepvriesbakje of in een diepvrieszak. Of spreid het – als het in je vriezer past – uit op een kleine bakplaat, dan vriest het zeker niet aan elkaar. Noteer de datum van invriezen en vries het bakje of zakje in. Fruit op een bakplaat kun je later, als het ingevroren is, alsnog in een zakje doen.
Waarom het werkt: De munt fungeert als een eenvoudige indicator voor de toestand van het ijs . Als de stroom in de vriezer uitvalt en het ijs smelt, zinkt de munt. Wanneer de stroom terugkeert en het water weer bevriest, blijft de munt op de bodem liggen, wat aangeeft dat de inhoud beschadigd is.
In de koelkast: Doe de aardbeien in een kom en laat ze een nacht in de koelkast ontdooien . Op deze manier blijven ze stevig en smaakvol, perfect voor desserts of tussendoortjes. Vermijd de magnetron: Hoewel snel ontdooien in de magnetron verleidelijk kan zijn, resulteert dit vaak in onregelmatig ontdooide bessen met een papperige textuur.
Er zijn verschillende manieren om aardbeien in te vriezen. Onze favoriete methode is om ze in hun geheel of gehalveerd snel in te vriezen. Het is ook verstandig om ze in te vriezen in de vorm waarin je ze wilt gebruiken; hele aardbeien zijn moeilijk te snijden als ze bevroren zijn en lijken op rotsblokken in de blender.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Laat ruimte over in stevige bakjes om uitzetting mogelijk te maken (½ inch voor bakjes van een halve liter en 1 inch voor bakjes van een liter). Voor droge verpakking kunnen hele bessen en gesneden fruit in één laag op een schaal worden ingevroren tot ze stevig zijn. Verpak ze vervolgens direct in diepvrieszakken of stevige bakjes en laat ½ inch ruimte over .
Fruit invriezen:
Spoel fruit altijd af en laat het drogen voordat je het invriest . Verwijder de kern, schil het en snijd het in vieren of plakjes. Meng het met citroensap verdund met water (1 eetlepel citroensap op 240 ml water) om te voorkomen dat het bruin wordt.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
leg de aardbeien in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de aardbeien in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
Bevriezen (of algemeen stollen) en ontdooien (smelten) zijn fysische processen. Bij dergelijke processen verandert de massa, het gewicht niet. Dat gebeurt normaal enkel bij chemische reacties.