Melkchocolade ontstaat door het mengen van chocoladelikeur (cacaobestanddelen en cacaoboter) met suiker en melk. Soms wordt een emulgator zoals sojalecithine toegevoegd om de textuur nog gladder te maken.
Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze stoffen helpen oxidatieve stress tegen te gaan, een factor die een rol speelt bij verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen en ziektes.
Chocolade bevat veel suiker en veel vet . Dat zijn dingen die onze hersenen waarderen. Een ander bestanddeel is dat chocolade methylxanthines bevat.
Het is zelfs de populairste chocoladesoort, geliefd om zijn romige textuur en rijke smaak. Melkchocolade is ongetwijfeld een publiekslieveling. Iedereen, van jong tot oud, is er immers dol op. Bovendien is het verkrijgbaar in talloze vormen en maten, zoals repen, snoepjes, gearomatiseerde lekkernijen en meer.
“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Witte chocolade bevat ongeveer 540-560 calorieën per 100 gram, waarmee het de meest calorierijke chocoladesoort is. Ter vergelijking: melkchocolade, gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in welke vorm dan ook en suiker, bevat iets minder calorieën – doorgaans zo'n 535-560 calorieën per 100 gram.
Chemicaliën in alle chocolade beïnvloeden de hersenen en activeren het beloningssysteem. Chocolade kan hunkering naar zoetigheid en controleverlies veroorzaken, wat een trigger kan worden voor dwangmatig eten. Herinneringen aan vet en suikerrijk voedsel, opgeslagen in de hippocampus, maken dat hunkering naar zoetigheid onmogelijk te weerstaan lijkt.
Donkere chocolade gemaakt van 100% cacaoboter, zoals die van Leonidas, bevat heel weinig cholesterol. Melkchocolade bevat tussen 15 en 18 mg cholesterol per 100g, wat een onbeduidende hoeveelheid is.
Het bevat antioxidanten
Cacaopoeder is een geweldige antioxidant, en hoewel melkchocolade een lager cacaogehalte heeft dan pure chocolade, bevat het nog steeds deze antioxidanten. Het magische ingrediënt zijn flavonolen, een plantaardige stof die in cacaopoeder voorkomt.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft.
Rijk aan flavonoïden en magnesium, kan pure chocolade de gezondheid van het hart en de cognitieve functie ondersteunen . Chocolade kan deel uitmaken van een evenwichtig dieet, maar overdaad kan het cholesterolgehalte en de suikerinname verhogen. Om meer chocolade in je leven te krijgen, probeer het eens met bessen of in je ochtendlijke havermout of smoothie.
Pure chocolade kan ongeveer 50-90% cacao bevatten, terwijl melkchocolade slechts 10-50% cacao bevat . Het verschil in cacaopercentage bepaalt de smaak van beide chocolades. Pure chocolade is doorgaans bitterder dan zoete melkchocolade. Een ander verschil tussen de chocolades is het melkgehalte.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Enkele van de belangrijkste nadelen zijn: Hoog calorie- en suikergehalte: melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten. Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan een onevenwichtige bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Chocolade is rijk aan magnesium, wat helpt bij het reguleren van je cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen , waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Chocoladetrek kan het gevolg zijn van uitdroging, stress of je omgeving . Verlangen naar chocolade kan om verschillende redenen ontstaan, zoals uitdroging, stress of vermoeidheid.
Cacao bevat verschillende natuurlijke actieve stoffen. Twee daarvan kunnen je slaapkwaliteit beïnvloeden: cafeïne en theobromine. De eerste is goed bekend om haar opwekkend effect, de tweede iets minder, maar ook deze werkt in zekere mate stimulerend.
Natuurlijk is het niet alleen de textuur die chocolade aantrekkelijk maakt. Eén theorie is dat we van nature van melkchocolade houden omdat het ongeveer dezelfde suiker-vetverhouding bevat als moedermelk (ongeveer 1 g vet op 2 g suikers).
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Waar komt dit nieuws vandaan? In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Witte chocolade bevat doorgaans meer suiker en vet dan melk- of pure chocolade, waardoor het over het algemeen een minder gezonde optie is. Het lagere suikergehalte kan echter gunstig zijn voor mensen die hun inname van toegevoegde suikers willen beperken.