Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast..
Blancheer de wortels 2 tot 5 minuten in kokend water. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de stukjes wortel. Kleinere stukjes wortel hebben minder tijd nodig dan grotere stukken wortel.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Laat er koud water over spoelen, zorg dat de spruitjes zo snel mogelijk worden gekoeld. Daarna de dozen of zakjes vullen en de diepvries op invriezen zetten. Zo kun je gekookte spruitjes invriezen.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Courgettes invriezen is niet moeilijk, maar om te vermijden dat courgettes papperig worden en verkleuren, kan je ze best eerst blancheren. Blancheren helpt enzymatische reacties te stoppen die de kleur, textuur en voedingsstoffen van de groente kunnen aantasten.
EERST BLANCHEREN! Wist je dat je (bijna) alle groenten kunt invriezen, mits je ze eerst blancheert? Blancheren houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna direct met ijskoud water afspoelt om het kookproces te onderbreken.
KOOKPAN : Doe de gewenste diepvries hoeveelheid in een kookpan. Voeg twee eetlepels water toe en dek af. Breng aan de kook en laat 6 minuten sudderen tot de gewenste gaarheid.
Rauwe pastinaak kan je maximum 1 jaar bewaren in de diepvries. Het is wel belangrijk dat je de pastinaak eerst blancheert. Klaargemaakte pastinaak kan je maximum 3 maanden lang invriezen.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Wanneer bescherming niet genoeg is
Op dat moment overleven alleen de vorstresistente groenten, zoals: prei, aardpeer, winterui, boerenkool, knoflook. koolraap, pastinaak, savooikool, schorseneer.
Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen. -18°C is de ideale temperatuur voor de diepvries.
Spinazie bevriest eigenlijk prima als het eerst gekookt is, tot het punt dat het zelfs wat beet kan houden als het ontdooit, maar als je het ongekookt invriest, valt het uit elkaar en wordt het tot moes als het ontdooit. Dus je kunt spinazie niet invriezen om later te gebruiken in bijvoorbeeld een salade.
Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca. 2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Paprika's kun je heel goed invriezen om ze zo lang te kunnen bewaren. Dit kan zowel met rauwe als geblancheerde paprika's. Voor rauwe paprika: was ze, snijd ze in stukjes of reepjes, dep eventueel droog en vries ze in. Je hoeft ze niet eerst te blancheren, maar dat mag wel als je ze langer mooi van kleur wilt houden.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Bewaar ze dan in de vriezer. Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken.