Brood en andere graanproducten Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
IJzerrijke ontbijtproducten zijn onder andere verrijkte granen, eieren, spinazie, havermout en mager vlees . Deze kunnen een ijzertekort helpen voorkomen en je energie een boost geven. Combineer deze met vitamine C-bronnen zoals citrusvruchten om de ijzeropname te verbeteren.
Rundvlees bevat meer ijzer dan varkensvlees, kip en vis. Kies voor ijzerrijke tussendoortjes, zoals gedroogd fruit (vijgen, rozijnen, krenten, abrikozen), noten (met name cashewnoten, paranoten en amandelen), volkorenbiscuits of volkorenkoekjes en/ of voedingsbiscuits zoals evergreen.
IJzer zit ook in de volgende plantaardige producten:
groene groenten. peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen of kapucijners. pindakaas, sesampasta en notenmoes.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek.
Gedroogd fruit bevat meer ijzer dan vers fruit. Vooral gedroogde abrikozen, vijgen, dadels en pruimen zijn erg ijzerrijk.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags. Je neemt ijzer minder goed op in combinatie met koffie of thee.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care. Alle vleessoorten bevatten veel ijzer.
Een gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een goede ijzervoorraad. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit plantaardige bronnen. Als je bij maaltijden groenten of fruit eet, neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op (eet bijvoorbeeld op brood aardbeien, appel, banaan, of neem fruit toe).
Denk bijvoorbeeld aan spinazie (3 mg), kidneybonen (2,5 mg) en rucola (2,6). Andere groenten met veel ijzer zijn asperges (1 mg), boerenkool (1 mg), andijvie (0,8 mg), rode biet (0,8 mg), broccoli (0,7) en zoete aardappels (0,6 mg). Naast kidneybonen zijn ook witte en bruine bonen zeer ijzerhoudende groenten.
In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige producten. Denk aan brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet. Non-heemijzer zit ook in radijs.
IJzer in appelstroop
Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer binnen te krijgen helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groenten zoals spinazie of boerenkool, bonen en noten.
Roosvicee ferro is een limonadesiroop. Deze siroop kunt u het beste oplossen in vruchtensap vanwege de 'roestige' smaak en de bevordering van opname van het ijzer door vitamine C. De aanbevolen dosering is een eetlepel per dag. Dit dekt de dagelijkse behoefte aan ijzer.
Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer. Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ - spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Gedroogd fruit
Gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen en dadels zitten allemaal vol ijzer. Hoewel veel vers fruit ook ijzer kan bevatten, bevatten ze gedroogd meer ijzer dan vers. Door gedroogd fruit te snacken, krijg je niet alleen een portie ijzer binnen maar ook veel vezels en antioxidanten.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
De meeste mensen merken binnen 1 tot 2 weken het effect van de behandeling. Zo zult u minder moe zijn.
IJzer bisglycinaat is een vorm van ijzer dat gebonden is aan het aminozuur glycine. Deze verbinding wordt ook wel chelatie genoemd en maakt het ijzer stabieler en beter opneembaar voor je lichaam in vergelijking met veel andere ijzersupplementen.
Rood vlees (75 gram): 2,5 mg ijzer
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Bananen leveren naast kalium best ook nog tal van andere mineralen zoals ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium en calcium.
Gedroogd fruit
Voornamelijk vijgen zijn bommen van ijzer, maar ook dadels, rozijnen, abrikozen en pruimen bevatten veel ijzer.
Combineer de plantaardige producten met vitamine C-rijke groente, fruit of sinaasappel-, grapefruit- of tomatensap. Zo zorgt u ervoor dat de ijzeropname zo groot mogelijk is. Kaas is een vleesvervanging vanwege de hoeveelheid eiwit, maar bevat vrijwel geen ijzer.