Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
Geschikt zijn zachte, gaar gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, prei, wortel, spinazie, witlof, koolrabi, sperziebonen zonder draad, courgette, paksoi en bieten. Maak de groente goed schoon, snijd fijn en verwijder harde stukjes. Kook groente goed gaar en voeg een klontje boter en/of saus toe.
Heb je maag- en darmklachten? Soep op basis van groenten en water is licht verteerbaar. Kamp je regelmatig met een opgeblazen gevoel? Gebruik dan geen gasvormende voedingsmiddelen zoals ui, look, prei, paprika, spruiten, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli) en peulvruchten.
vette en sterk gekruide gerechten; koolzuurhoudende dranken; koffie, chocolade, sterke zwarte thee, cola en pepermunt.
Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
Dieet en ontstekingen
Onderzoekers vanuit Groningen toonden wederom aan dat fastfood, alcohol, vlees en suiker zorgen voor slechte darmbacteriën en daarmee ontstekingsreacties in het hele lichaam die weer ziektes als diabetes en hartaandoeningen aanjagen. Plantaardig voedsel zorgt juist voor een tegengesteld effect.
Asperge-, tomaten-, bloemkool-, groenten- en kippensoep Niet ontvette, gebonden of sterk gekruide bouillon en soep. O.a.Bruine bonen-, champignon-, erwten-, goulash-, kerrie-, paprika-, prei-en uiensoep. Soepen op basis van een roux en/of room.
Tomatensoep veroorzaakt vaak brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijkheid vanwege het zuurgehalte . Het wordt erger als de soep op een lege maag wordt ingenomen of als er veel ingrediënten in zitten, zoals room, knoflook of chili.
“Iets zoals bouillonblokjes kan zeker in een gezond en evenwichtig voedingspatroon passen”, licht Sanne Mouha toe. “Wel kan je ze dan beter gebruiken in plaats van zout en niet als aanvulling op zout.
Eet fruit zoals banaan of meloen, maar laat sinaasappels en ander zuur fruit staan. Volkoren producten. Havermout, volkorenbrood en bruine rijst zijn goed voor je maag. Magere eiwitten.
IJs bevat erg veel vet en zuivel, waardoor het pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en een indigestie kan veroorzaken. Zeker wie lactose-intolerant, moet ver wegblijven van ijs of kiezen voor zuivelvrije alternatieven.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Kaas. Elke soort kaas bevat een hoog vetpercentage. Daar is op zich niets mis mee, want je moet je vetten ergens vandaan halen. Toch kan vette voeding de maag ontspannen en de spijsvertering enorm doen vertragen.
Wat zijn sterke natuurlijke ontstekingsremmers? Sterke natuurlijke ontstekingsremmers zijn onder andere curcumine (uit kurkuma), boswellia, gemberextract, spirulina, groene thee en omega 3-vetzuren. Deze worden vaak gecombineerd voor een synergetisch effect.
Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Groenten en fruit: Vooral groene bladgroenten, cruciferen groente, blauwe bessen zijn erg goed. Volkorenproducten: Deze bevatten veel vezels die goed zijn voor onze darmbacteriën. Peulvruchten: Zoals bonen, linzen en kikkererwten. Vette vis: Rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan zodra de oorzaak wordt weggenomen. Als pijnstillers de oorzaak zijn, maar u deze toch nodig heeft, bekijkt de arts of er een alternatief is voor de pijnstillers. Eventueel kan de arts ook een maagbeschermend medicijn voorschrijven naast de pijnstillers.
Voedingsmiddelen die Vermeden Moeten Worden bij Gastritis
Gekruid voedsel, met name specerijen zoals chili en zwarte peper, kunnen de maag irriteren en het branderige gevoel versterken. Bovendien kunnen zure voedingsmiddelen zoals azijn en augurken maagzuur triggeren en irritatie veroorzaken.
Thee kan een natuurlijke en milde ondersteuning bieden bij maag- en darmklachten. Vooral kruidentheeën zoals gember, kamille en pepermunt staan bekend om hun kalmerende werking op de spijsvertering. Ze helpen tegen een opgeblazen gevoel, buikpijn, brandend maagzuur en lichte maagklachten.
Dan eet je immers soms voedsel waar je lichaam niet aan gewend is en eventueel slecht op reageert. Kiwi's hebben dan “gunstige effecten op het maag-darmkanaal, waardoor de buikontsteking die verband houdt met spijsverteringsproblemen, obstipatie en verstoring van de darmflora verbetert”.
- Friet, gebakken aardappelen, pannenkoek en pizza zijn zwaar verteerbaar. - Indische en Chinese gerechten zijn vaak sterk gekruid en zwaarder verteerbaar. Nagerecht: Vla, pudding, pap, yoghurt, kwark, vers fruit of fruit uit blik, appelmoes.