Ook rauwe groenten en fruit kunnen met het hepatitis-A virus besmet zijn, door bijvoorbeeld het gebruik van geïnfecteerd water. Vooral zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en bessen is er gevoelig voor. Ook ingevroren fruit kan nog het virus bevatten.
Uitbraken van infecties met enterische virussen, waaronder het hepatitis A-virus (HAV) en het norovirus (NoV), zijn in verband gebracht met verse en bevroren bessen in de Verenigde Staten en wereldwijd .
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Wanneer besmette producten dicht bij andere producten worden bewaard, kunnen die producten ook besmet raken. Zo kan de bacterie bijvoorbeeld ook op groenten of fruit zitten. De kans dat mensen elkaar besmetten is klein.
Conclusie: ook diepvriesfruit is gezond
Op het gebied van vitamines is het dus nagenoeg gelijkspel tussen diepvriesfruit en vers fruit. Er zitten geen grote verschillen tussen de twee. Als je wat euro's wil besparen door fruit uit het vriesvak te kopen, hoef je hier geen gezondheidsvoordelen voor in te leveren.
Verpakking: In tegenstelling tot veel verse producten zijn diepvriesgroenten en -fruit verpakt, waardoor er meer materiaal op de afvalberg belandt . Textuur: Niets gaat boven vers geplukt fruit of verse groente. Omdat diepvriesgroenten en -fruit niet zo knapperig en smaakvol zijn, zijn ze soms minder aangenaam voor de zintuigen.
Eerdere incidenten hebben aangetoond dat listeriose, die verband houdt met diepvriesfruit, ongebruikelijk is, maar niet zonder gevolgen . Uitbraken met betrekking tot bepaalde diepvriesproducten hebben geleid tot terugroepacties die de levens van consumenten hebben geraakt en de praktijken in de sector in twijfel hebben getrokken.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
In de meeste gevallen herstellen mensen met voedselvergiftiging vanzelf, zonder medische behandeling. U kunt voedselvergiftiging behandelen door verloren vocht en elektrolyten aan te vullen om uitdroging te voorkomen . In sommige gevallen kunnen vrij verkrijgbare medicijnen uw symptomen verlichten.
Je kunt niet zien of ruiken of het voedsel besmet is. Het virus sterft door verhitting boven de 70°C. Of eten ingevroren is of is geweest, maakt niet uit.
Je kunt nog steeds oud bevroren fruit eten en gebruiken
Daarom kunt u het lekkerder vinden om bessen te eten als ze nog licht bevroren zijn. De resterende ijskristallen zorgen dan voor wat stevigheid en structuur in plaats van een volledig papperige textuur.
Zacht fruit, zoals frambozen, aardbeien en bosvruchten zijn gevoelig voor virussen. Virussen zoals het norovirus en hepatitis A gaan niet dood door invriezen. Daarom is het goed om frambozen, aardbeien, bosvruchten en ander zacht fruit uit de diepvries te wassen voor je het gebruikt.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Risico op voedselgerelateerde ziekten
Diepvriesfruit en -groenten kunnen bacteriën zoals Listeria of Salmonella bevatten. Rauwe consumptie van diepvriesfruit verhoogt dit risico, vooral voor zwangere vrouwen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem [2]. Tip: Kook of verwarm diepvriesbessen kort voordat u ze eet.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Meloenen lopen meer risico dan veel andere fruitsoorten om besmet te raken met Listeria . Dit komt doordat ze een lage zuurgraad hebben en lang in de koelkast bewaard kunnen worden. Beide omstandigheden bevorderen de groei van Listeria.
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? Hoewel er geen vaste tijdlijn is voor hoe lang een voedselvergiftiging duurt, ervaren de meeste mensen slechts 24 tot 48 uur symptomen. Er zijn echter ernstige gevallen bekend waarbij mensen tot vier weken na het eerste contact symptomen bleven ervaren.
Wanneer het spijsverteringsstelsel fructose niet goed opneemt, kan dit maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming veroorzaken. Dit staat bekend als fructose-intolerantie.
In ernstige gevallen kan voedselvergiftiging zelfs tot de dood leiden omdat je bloed vergiftigd raakt en je organen een voor een uitvallen. Meestal merk je de gevolgen van een voedselvergiftiging vrij snel, binnen de 24 tot 48 uur na het eten van het besmette voedsel.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Klachten bij een infectie met salmonella
Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Het hepatitis A-virus overleeft zelfs bij zeer lage temperaturen, zoals in de diepvries. Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten.
Industrieel diepvriesfruit is vaak zo'n 12 tot 24 maanden houdbaar, afhankelijk van het soort fruit. Zelf ingevroren fruit gebruik je het beste binnen 12 maanden. Daarna kan de smaak, geur of textuur toch wat minder worden.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.